Здравни работници протестираха в София в защита на колежка

  • 22 ноември 2021 19:17

  • 2861
  • 6
Здравни работници протестираха в София  в защита на колежка
© Булфото

Медицински сестри и други здравни от различни градове в страната се събраха на протест в столицата, в подкрепа на тяхна уволнена колежка. Протестът започна пред Многопрофилната болница по белодробни болести „Св. София“ и завърши пред здравното министерство, предаде БНР.

Около 30 медицински сестри и подкрепящи ги хора се събраха пред входа на многопрофилната болница по белодробни болести "Света София". Сред тях беше и уволнената Веселина Ганчева, която е и член на Синдиката на българските медицински специалисти. Докато е в болничен, тя получава писмо, че вече не е на работа.

„Документите бяха за прекратяване на трудовата дейност, заедно с обходен лист и със съпроводително писмо“, разказа тя.

Официално днес изтича договорът на Веселина Ганчева като главна сестра в лечебното заведение. Тъй като длъжността ѝ е конкурсна, тя очаквала обявяването на конкурс, за да си подаде документите.

Според нея уволнението ѝ не е случайно. „Пуснах писмо към Инспекция по труда за това, че на тези хора, които работят в реанимация, за два месеца и половина имат над 200 часа извънреден труд и той не е платен вече трети месец. Не е давана храна на 12-часовите дежурства дневни на хората, които работят в болницата. Става въпрос за 1 лев и 39 ст. на човек“, допълни тя.

 

Асенка Новкова е сестра в реанимацията на белодробната болница и казва, че се работи извънредно, защото не достига персонал.

„Ние се надявахме, че часовете ще бъдат платени с уговорката за следващия месец, за октомври. Октомври пак не бяха платени. Каза ни се, че може би другия месец - декември, ще ни бъдат изплатени по около 80 часа. Останалите 120 кога?“, посочи медсестрата.

Две от отделенията в болницата не работят, защото няма кой да ги обслужва. Искането на протестиращите е оставка на директора Любомир Пенев. „Тази длъжност трябва да има мандатност. 30 години са много време“, казаха участници в протеста.

Час след началото протестът премина в мирно шествие до Здравното министерство. Там два часа сестрите очакваха покана за среща с министъра Стойчо Кацаров, но тя се отложи за утре, а връзка с директора на болницата Любомир Пенев нямаше през целия следобед.

Здравните работници в Гърция излязоха на протест срещу задължителната ваксинация

Валери Зайцев
2861 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БАНКЯНСКИ Тр УП

2021.11.22 | 19:31

1
da mrat tiq pumii s belite pomii !!!
Накева

2021.11.23 | 07:59

6
Ти си идиот!
Нали си избрахте

2021.11.22 | 21:08

3
Президент и ПП,какво ревете,пак ли Бойко ви е виновен???
Българка

2021.11.23 | 07:58

5
Терора едва сега започва!

2021.11.22 | 23:09

4
Всички политици и лекари замесени в Ковид19 ИЗМАМАТА на територията на България ще бъдат СЪДЕНИ и в Затвора

2021.11.22 | 20:21

2
Колко още тепърва ще протестирате. Скоро ще излизате и ако някой ви даде думата ще казвате как умират ваксинирани и как те са с ковид. Ще ви писне от множеството случаи.

Добави коментар

Водещи новини