Изграждат инсталация за производство на кислород в МБАЛ - Асеновград

  • 28 октомври 2021 18:36

  • 282
  • 0
Изграждат инсталация за производство на кислород в МБАЛ - Асеновград
© Община Асеновград

Кметът на община Асеновград доктор Христо Грудев подписа споразумение за партньорство с Министерството на здравеопазването (МЗ) за подготовка и изпълнение на проект по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, Приоритетна ос 9 - „Подкрепа на здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма "Региони в растеж" (2014 г. - 2020 г.).

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Чрез реализацията на проекта МБАЛ - Асеновград ще получи безвъзмездно финансиране в размер на 359 820,79 лева за изграждане на инсталация за производство на кислород, с капацитет на захранване - 30 болнични легла. Така, при пълна заетост на болничните места, над половината от леглата с изграден достъп до кислород ще разполагат с такъв, произведен от собствена инсталация.

Основните дейности, които ще се изпълнят по проекта, са: проектиране, изграждане на сграда за нуждите на новата система и доставка и монтаж на генераторната система. Производството на собствен кислород с медицинско приложение е световна практики в големите болници. Той е жизненоважен фактор в условията на пандемии и извънредни ситуации, при които консумацията и нуждата от кислород се увеличава многократно. А това води до бързо изчерпване на наличните количества и до възникване на необходимост от спешни, ежедневни външни доставки, които не винаги могат да бъдат редовни. Съвкупността от посочените фактори може да бъде допусне риск за живота и здравето на пациентите. С изграждането на самостоятелна инсталация за производство на кислород, ползван за медицински цели, МБАЛ - Асеновград ще осигури възможността за навременна медицинска помощ.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини