COVID отделенията и Спешната помощ изнемогват заради коронавируса

  • 14 октомври 2021 19:17

  • 731
  • 0
COVID отделенията и Спешната помощ изнемогват заради коронавируса
© gettyimages

На фона на затягането на мерките, лекарите в COVID отделенията и медиците от Спешната помощ изнемогват заради наплива на пациенти. Има ли свободни места в болниците и ще издържи ли здравната ни система?

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По думите на лекари допълнителни легла могат да се открият за пациенти с коронавирус, но няма достатъчно медицински персонал. Лекарите дават по 24-часови дежурства, а често се налага и извънреден труд.

Министър Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

В Столичната спешна помощ сигналите също зачестяват и достигат до 330 за 12-часова смяна. Във връзка с големия брой неваксинирани и претоварването на здравната система Българската болнична асоциация ще поиска неваксинираните срещу COVID-19 да заплащат част от лечението си. Предложението ще бъде внесено в Министерството на здравеопазването.

Повечето пациенти на д-р Светлана Първанова, началник на COVID отделението в МБАЛ „Княгиня Клементина“ са в средно тежко състояние, а около две трети са на кислород. Смените са по 24 часа, а дежурни са двама лекари, две медицински сестри и двама санитари, които се грижат за над 35 пациенти.

„Напоследък се забелязва тенденция към напълно заети легла. Хората работят, лекарите, сестрите и санитарите на предела на силите си. Щом се освободи легло, в рамките на деня се заема“, обяснява Първанова.

В двете COVID отделния в Многопрофиланата болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ работят 16 лекари и 16 сестри. В едното отделение вече има три допълнителни легла.

„Много трудно вече може да се поемат още повече легла с повече пациенти, изнемогваме. Непрекъснато се повишава натискът и напрежението“, казва д-р Петров.

А от столичната спешна помощ съобщават за все по-чести случаи, в които пациенти ги търсят за домашно лечение, което натоварва още повече системата.

„За съжаление може да изпуснем спешен пациент в животозастрашаващо състояние. Безкрайно тежко е, на ръба на човешките възможности е да се издържи“, каза говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

За една 12-часова смяна се получават между 70 и 100 сигнала, свързани с COVID -19. По данни на Столичната регионална инспекция общият брой на леглата в София за COVID пациенти е 1600, от тях 253 са за интензивни случаи. Свободните са 304, като за интензивно лечение има само 33.

У нас вече е разрeшена употребата на моноклонални антитела за лечение на COVID-19, макар че Eвропейската агенция по лекарствата все още ги оценява. Те се препоръчват при хора, които не са на кислородна терапия, но са с висок риск от тежко протичане на вируса.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини