Няма нито един приет пациент в Русе с тромбоза след ваксинация

  • 13 октомври 2021 11:12

  • 243
  • 1
Няма нито един приет пациент в Русе  с тромбоза след ваксинация
© Pixabay

В отделение "Съдова хирургия" на УМБАЛ "Канев" в Русе от март 2020 г. няма нито един приет пациент с тромбоза след ваксинация, но ежедневно извършваме операции на пациенти с COVID-19 и тромбози, което е изключително тревожна тенденция. Резултатите са лоши и често тези пациенти губят крайник или живота си. Това заяви в интервю пред БТА д-р Петя Кашукеева - специализант в отделение "Съдова хирургия" на УМБАЛ "Канев", Русе, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В болницата за втора година се провежда инициатива по повод Световния ден на тромбозата под мотото "Очи отворени за тромбозата". Целта на Световния ден е да фокусира общественото внимание върху това често пренебрегвано и непознато за много хора, а в същото време сериозно и налагащо спешни действия състояние. Провежда се на тази дата, защото тогава е роден германският лекар, патолог и антрополог - Рудолф Вирхов, който разработва концепцията и усъвършенства разбирането за тромбозата. Според последните научни проучвания рискът от тромбози след преболедуване от COVID-19 се увеличава, като е в пъти по-висок, отколкото след ваксиниране. Затова е важно да знаем какво всъщност представлява тромбозата и как да разпознаваме първите симптоми.

"Изключително тъжно е, че въпреки лесния достъп до ваксини сме на дъното на класацията, докато други държави вече премахват всички ограничителни мерки. Призовавам хората да се информират лично за рисковете и ползите от ваксините и да направят личния си избор, а не да се доверяват на "експерти" в социалните мрежи", посочва в интервюто д-р Кашукеева, която е член на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангилогия, и European society of vascular surgery, стипендиант на Българския лекарски съюз за отличен успех, с над 20 публикации в български и международни научни издания.

Случаи на тромби и парализа след ваксинация с "АстраЗенека" в Гърция

Десислава Станева
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.13 | 12:43

1
Защо не махате информираното съгласие тогава?

Добави коментар

Водещи новини