Проф. Кантарджиев: Хубаво би било децата над 12 години да се ваксинират

  • 13 септември 2021 10:06

  • 870
  • 5
Проф. Кантарджиев: Хубаво би било децата над 12 години да се ваксинират
© Кадър: Bulgaria ON AIR

За Мю варианта засега няма неопровержими доказателства, че бяга имунологично от ваксините. Този вариант доказа, че много по-бавно се разпространява. България сключи договор с ЕК, че ако настъпи вариант, "Пфайзер" е готова в рамките на месец да промени ваксината. За 2022 и 2023 г. са поръчани такива ваксини. Хората да са спокойни, че науката пак ще им помогне. Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като пред Bulgaria ON AIR.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26497

В последните дни той е присъствал на конференция, на която са обсъдени всички важни въпроси, свързани с коронавирусната пандемия.

Много е важно всички лекари да имат по-голяма обща култура и визия към заболяването. Слава Богу, не видях на конференцията най-шумните антиваксъри и критикари на Щаба. Те не търсят изява сред медицинската общност на своите ненаучни послания, посочи проф. Кантарджиев.

Според него първото нещо, което здравното министерство трябва да направи, е да осигури възможност родителите да ваксинират децата над 12-годишна възраст.

Вирусолог: Хората в болниците са предимно неваксинирани

,,Хората, които искат и могат да бъдат ваксинирани, трябва да се ваксинират. Да не им се правят допълнителни пречки. За третата доза чакаме решение на експертния съвет за ваксините. В съвета са новоназначени най-добрите имунолози и епидемиолози, ще вземат решение. Министърът два месеца прави невидяна кампания за ваксинацията'', коментира бившият ръководител на НЦЗПБ.

Той призна, че е привърженик на задължителната ваксинация при децата. По думите му до момента имаме 85-90 ваксинирани деца срещу COVID-19.

В първата година на детето, в кърмаческия период, трябва да се направят десет убождания и да се създаде имунитет за 15-16 важни инфекции. Ако падне това, то тогава министерството трябва да организира чрез Народното събрание финансов ресурс и да даде пари на антиваксърските организации, за да "хранят" ваксините. Има много малко образовани хора, които имат съмнения срещу ваксините, каза още гостът в студиото.

,,В момента говорят за много голям процент на срещнали се с вируса. Какво се оказа за клетъчния имунитет - че много по-висок е процентът на срещналите се с вируса, без да знаят, че са боледували. В нашата страна максимум 25% от населението са се срещали с вируса'', подчерта проф. Кантарджиев.

Проф. Александрова: Щом COVID ваксините са разрешени, значи са безопасни

Той също потвърди, че Делта вариантът засяга неваксинираните. Около 6,5% от болните в последните две седмици в България са ваксинирани, останалите около 94% са неваксинирани, стана ясно от думите му.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26497

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
870 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2021.09.13 | 12:25

5
Хубаво би било да те ваксинират с един 50 см, негърски Ку****р !!!

2021.09.13 | 12:19

4
Хубаво би било да изчезнеш от екрана завинаги. Малоумник....
Gs

2021.09.13 | 12:12

3
Бай Шиле е легенда
Дона

2021.09.13 | 11:02

2
Ваксинирайте си Вашите деца, нашите оставете намира!!!

2021.09.13 | 10:25

1
Боклук

Добави коментар

Водещи новини