Обезпокоителни резултати от медицинския доклад за смъртта на родилката от Благоевград

  • 08 септември 2021 13:43

  • 3362
  • 0
Обезпокоителни резултати от медицинския доклад за смъртта на родилката от Благоевград
© Getty Images (архив)

Грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта на 31-годишната жена в болницата, стана ясно от заключението на медицинския одит. Младата жена почина на 17 юни т.г. по време на планирано секцио, а заедно с нея издъхна и бебето ѝ.

Според одита пациентката е била интубирана два пъти и то неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки извършените множество реанимационни действия. От доклада на патолога става ясно, че интубационната тръба се намира във фарингса и хранопровода. Непосредствена причина за смъртта е механичната асфиксия, поради неправилно поставена интубационна тръба.

Родилка и бебето ѝ починаха по време на секцио

От констатациите на МН става ясно, и че са допуснати редица нарушения впредоперативния период. Не е извършена оценка по Mallampati, по която се преценява колко трудна бибила интубацията въз основа на разстоянието от основата на езика до небцето. Пациентката е имала анатомични особености на гръдния кош и шията, които обаче не са взети предвид и не са отразени в медицинската документация, информира struma.com.

Медицинската практика предвижда, когато по време на преглед и консултации преди операция е установено, че интубацията е рискова и може да бъде затруднена, предварително да бъде подготвена възможност за извършване на бронхоскопска интубация и при нужда на трахеостомия. В случая обаче, тъй като не са взети под внимание рисковете, не е осъществена и такава подготовка. Извършени са редица нарушения по смисъла на Закона за здравето, като на пациентката не е осигурено правото на достъпна и качествена здравна помощ, нито е осигурена безопасност при процедурите съпровождащи лечението, пище още в доклада.

Починалата родилка в Благоевград изгубила за няколко години брат си, майка си и баща си

Анестезиолог е д-р Димитров, който работи в реанимация. Прокуратурата е изискала заключението на медицинския одит, за да продължи работата си послучая.

Това са рисковете на професията, за огромно съжаление стават и такива неща, много е жалко, коментираха лекари.

Проговори мъжът на починалата в Благоевград родилка

Семейството на младата жена ще търси правата си в съда.

Владимир Василев
3362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини