Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет

  • 13 юли 2021 21:12

  • 2528
  • 1
Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет
© gettyimages

Измама в интернет - мними търговци предлагат сертификати за ваксинация. Твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена ваксина.

Обява в социалните мрежа предлага всякакъв вид документи. Мъж уверява, че може да даде сертификат без реална ваксинация. Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката. Може да заплатите повече и да направят само за Вас - 460 лв., казва той пред БНТ.

Ирландия въвежда задължителна електронна регистрация преди влизане в страната

Мъжът зад профила иска капаро от 200 лв. "Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате", казва търговецът.

"За 200 лв няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписана с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", уверява той.

След изплащане на капарото уверяват, че до седмица ще дадат сертификата. Така и не изпращат документ, а мъжът внезапно стана неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство отговарят, че няма постъпили подобни сигнали. Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?, казва д-р Елиза Георгиева - управител на МБАЛ "Св. Панталеймон".

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.13 | 22:57

1
Лъжата се бори с лъжа. Вие ни лъжете и убивате, няма причина да се върне друго.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини