Необходимо ли е да се въведе задължителна ваксина за лекари у нас?

  • 13 юли 2021 21:04

  • 1338
  • 4
Необходимо ли е да се въведе задължителна ваксина за лекари у нас?
© gettyimages

Във Франция лекарите без ваксина, може да останат и без заплати. Възможна ли е такава мярка срещу вируса и у нас? Във Франция до 15 септември трябва да се ваксинират всички лекари и здравни работници, които контактуват с уязвими хора. Имунизираните медици и персонал там са средно 70%.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

У нас - имунизираните лекари са 65 на сто.

При професионалистите по здравни грижи обаче процентът е едва 30. Психолог с медицинско образование Ина Антонова е сред ваксинираните. Не защото иска, а защото начинът ѝ на живот я е принудил.

Едва 15% от българите са ваксинирани срещу COVID-19

„Аз работя с хора и тяхното спокойствие е важно. На мен ми се налага да пътувам. Но иначе не бих се ваксинирала. Хората трябва да бъдат оставени сами да вземат избор“, смята Ина Антонова.

Личният лекар д-р Даскалова е убедила много колебаещи се да се имунизират. Но не смята, че ваксините трябва да са задължителни.

„Но аз се надявам здравият разум да надделее. Ние сме хората, които познаваме историята на заболяването, следим ги с години, и на първо място приемам, че трябва да се доверят на нас и да послушат нашия съвет“, смята д-р Деница Даскалова.

Според психолози не би трябвало ако един лекар не е ваксиниран, това да повлияе на решението на неговите пациенти.

„Той би трябвало да партнира за пациента си относно това, което е добро за него. В случаите, в които отстъпва тази добра връзка - това би повлияло много. Тази идея защо ми се препоръчва нещо, което някой друг не иска да направи за себе си“, коментира Велислав Донкина.

От здравното министерство не отговориха дали задължителната ваксинация за лекарите и персонала ще бъде въведена и у нас.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1338 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.07.14 | 08:02

4
Проблемът са хората, всичко за справяне с вируса е насочено срещу тях и движението още не е свършило. Октомври ще продължи геноцида.

2021.07.14 | 07:20

3
Значи тъпи политици ще тероризират лекари,които биха взели правилно и информирано решение по проблем,който е по специалността им? Това е поредното доказателство,че проблема не е медицински,а политически,и че политиците стоварват тези проблеми на хората.

2021.07.13 | 23:14

2
А необходимо ли е да се въведе задължително бесене на министър, полезно е за обществото и има минимални странични ефекти, само за министъра.

2021.07.13 | 21:16

1
И аз вече не знам, кое е добре и кое зле

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини