Болници в Англия предлагат безплатни електронни цигари на пушачи

  • 24 юни 2021 10:51

  • 11257
  • 0
Болници в Англия предлагат безплатни електронни цигари на пушачи
©

24 милиона пациенти преминават през спешните отделения в Англия на година, една четвърт от които са пушачи. В опит да им помогне да се откажат от тютюнопушенето, британските здравни власти започват мащабно 30-месечно проучване, в което ще се включат пет болници в Англия и Шотландия - две в Лондон, а също в Норич, Лестър и Единбург. Изследването се финансира от Националната здравна служба на страната - NHS.

Всичко по темата:
Електронни цигари 19

Великобритания е сред страните, които преосмислят традиционните си политики за контрол на тютюна чрез приемане на подход за намаляване на вредата от тютюнопушенето, който да предложи на пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат, научно обосновани по-малко вредни продукти като алтернативи - електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн, снус, никотинови пластири или други бездимни продукти.

От години Обединеното кралство е лидер в областта на намаляването на риска от тютюнопушенето, като авторитетни здравни органи като Агенцията по обществено здраве (Public Health England) заявяват, че електроните цигари са 95% по-малко вредни от пушенето.  

В рамките на мащабната инициатива на Обединеното кралство всички пушачи, които посещават спешните отделения на избраните британски болници, ще имат възможност да получат безплатен стартов пакет електронни цигари като средство за спиране на пушенето.

Изследването се прави след наскоро излязлото проучване на международната научна мрежа Cochrane Review съвместно с Оксфордския университет и Университета на Източна Англия UEA. Проучването има за цел да докаже, че електронните цигари с никотин могат да помогнат на повече хора да се откажат от пушенето и че са по-ефективно средство в сравнение с никотин-заместващата терапия, като дъвки и пластири.

„Електронните цигари имитират преживяването на пушенето.Те могат да бъдат възможност за подпомагане на хората да се откажат от пушенето, дори ако в миналото са опитвали и не са успели. Знаем, че електронните цигари са много по-малко вредни от пушенето на цигари и е доказано, че помагат на пушачите да се откажат“, обяснява проф. Кейтлин Нотли от UEA’s Norwich Medical School.

Пушачите, които се съгласят да участват, ще бъдат разпределени на случаен принцип. Едната група ще получат електронна цигара и е-течности за една седмица и насочване към местните служби за спиране на тютюнопушенето. На другата група ще им бъде дадена само писмена информация за местните услуги за спиране на пушенето.

И двете групи пациенти ще бъдат попитани дали все още пушат след един, три и шест месеца след като са посетили болницата, за да се проследи  нивата на успех на тези, преминали на вейпинг , в сравнение с тези, коисот са получили само листовки с подробности за местните служби за отказване от тютюнопушене.

Изследователският екип се надява в крайна сметка да привлече около 1000 пушачи в изследването. Проф. Нотли допълва: „Ще разгледаме броя на хората, които успешно са се отказали от тютюнопушенето и в двете групи, за да видим коя намеса работи най-добре. Ще разберем и колко би струвало въвеждането на схемата на национално ниво“

Приветствам започването на това изследване и допълнителните проучвания, които, надяваме се, ще улеснят хората да се откажат от пушенето в бъдеще, коментира и Норман Ламб, бивш министър на здравеопазването.

Асоциацията на вейпинг индустрията в Англия (UKVIA) обяви решението на Националната здравна служба на Великобритания/ NHS/ като знаков момент. „Това е изключително важен момент в историята на вейпинга и намаляването на вредата“, каза Джон Дън, генерален директор на UKVIA.

„За първи път, след години на проучвания и кампании, най-накрая стигнахме до момента, в която NHS изглежда изцяло възприема и признава важната роля на вейпинга като метод номер едно за отказване от цигарите“, допълва Дън.

Всичко по темата:
Електронни цигари 19
Novini.bg
11257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини