Доц. Мангъров за реформите на здравния министър: Лишени са от смисъл

  • 16 юни 2021 16:17

  • 3414
  • 11
Доц. Мангъров за реформите на здравния министър: Лишени са от смисъл
© ПП АБВ

Епидемиологът доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден определи като лишени от смисъл идеите за реформи на служебния здравен министър. Той смята, че тези промени няма да доведат до положителен ефект в сектора и подчерта необходимостта от съдържателно нов поглед върху управлението на българското здравеопазване.

Доц. Мангъров спря вниманието си върху четири основни пункта по планираните реформи:

- За премахване лимитите на болниците: Според доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден подобна промяна ще бъде посрещната с радост, но ще върне сектора в 2015 година, когато лимитите бяха въведени. Той припомни, че това се случи тогава заради масово източване на Здравната каса. В същото време доц. Мангъров подчерта необходимостта от разделяне на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението и обясни, че причината за надвишаване на лимитите винаги е била и ще бъде стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се остойности, да се регламентира, заплащането трябва да се определя от квалификацията и от натоварването.

Министърът на здравеопазването иска да отпаднат лимитите за болниците

-  За прехвърляне на част от дейностите от болничната в доболничната помощ: Основната догма в нашето здравеопазване - разделянето на болничната от доболничната помощ, трябва да отпадне, посочи доц. Мангъров.

„Клиничните пътеки, както показва 20-годишният опит, са анахронизъм. Заплащането на медицинския труд трябва да е отделно от заплащането на стойността на лечението. Остойностяването на самото лечение е чисто технически въпрос и ако то не бъде свързано със заплащането на труда, няма да има излишни разходи. Престоят на пациентите в болницата трябва да се определя от лекаря, а не от предварително зададени правила, каквито са клиничните пътеки“, смята той.

-  За премахване на денонощното разположение на личните лекари: „Личните лекари бяха въведени като институция и всеки от тях трябваше да наеме хора, с които да осигури 24-часово дежурство 7 дни в седмицата. Това не стана, особено времето на пандемия показа, че личните лекари са един анахронизъм и те трябва да се групират около болниците и тяхната помощ да се осъществява съвместно с болниците“.

За контрол от страна на пациентите със СМС от Здравната каса за извършени дейности: „Това е добре, но ако заплащането на труда се раздели от заплащане на стойността на лечението, нуждата от подобен пациентски контрол намалява“.

- За промяна на цените на клиничните пътеки:

Доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден е категоричен, че промяната следва да бъде в посока увеличение на възнагражденията за труд на всички, работещи в здравните заведения, като то трябва да бъде съобразено с тяхната квалификация и натоварване и по никакъв начин да не бъде свързано с разходите за леченията. Заплащането на лечението е чисто технически проблем, като се контролира от страна на Касата, обясни той.

„Напълно съм съгласен с проф. Кантарджиев, който казва, че сегашният здравен министър е един от тези, които забъркаха тази каша в здравеопазването през 90-те години и това, което се предлага, е още от същото, което се въведе в края на 90-те. За 20 години системата показа своята неефективност, нашата здравна система се нуждае от сериозна промяна, като най-важното е да се раздели и остойности заплащането на медицинския труд и лечението“, посочи той.

Доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден коментира и настоящите мерки в контекста на COVID-19. Според него всяко едно действие се прилага механично и без ясни аргументи.

„Канят се маските да бъдат отменени за част от хората, които са ваксинирани. Това е неетично и дискриминационно. Не трябва да се допуска. Твърдя, че носенето на маски е безсмислено. Най-доброто, което може да се случи с тях, е да ги няма. Който иска може да носи, но да се налага задължително носене, особено в детска възраст, е неправилно. Маски могат да не носят хора, които са ваксинирани с две дози и хора, които са преболедували, само че като преболедували не се считат тези, които имат антитела – те са единственото сигурно, което потвърждава, че човек се е срещал с вируса, а се неглижира. Считат се хората, които има някакъв вид тест PCR или антигенен и са били най-малко 2 седмици под карантина. Това също е медицински абсурд“, коментира още доц. Мангъров.

Мая Йорданова
3414 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
ЕДНА ЖЕНА

2021.06.21 | 09:52

11
Шматарок нали щеше да си скъсаш дипломата миналата година скрий се и не се показвай отвсякъде те изгониха вече.
х

2021.06.16 | 20:24

10
Браво на Мангъров. Днешното МЗ налива от пусто в празно. Работи на празни обороти. Връща стари практики, които в миналото са били неефективни. Общо взето това правителство си играе на уволнения и назначения. Махат се директори на институции и на тяхно място се назначават зам. директорите. Какво ново има в това? Те са от същата класа на предшествениците си. Само дим и пушилка, за да се каже, че нещо съществено се върши. Лов на вещици. Някой се оплакал от директора и хоп, застава на неговото място.
най

2021.06.16 | 16:45

1
вече касата да е каса. Аз искам да знам какво имам по сметката си. А не да ми пръскат парите по цигани и наркомани...

2021.06.16 | 18:43

9
имаш две ваксини мишемор и водка за фелдшера
Я

2021.06.16 | 18:33

8
Мангъра каза нещо смислено ;)

2021.06.16 | 16:56

3
Мангъров - министър !

2021.06.16 | 17:50

7
да - в Министерството на некомпетентността...
Абе

2021.06.16 | 17:49

6
то и тоя доцент е лишен от смисъл, ама не спряхте да му публикувате словоизлеянията...

2021.06.16 | 17:45

5
този лудия не е ли за пенсия
посетител

2021.06.16 | 17:44

4
този перко не е ли за пенсия

2021.06.16 | 16:53

2
Всеки Доктор на заплата, като останалите висшисти!Като е станал доктор,то е да работи!БЕЗПЛАТНО здравеопазване, и думата ПАРИ да не се споменава от устата на лекарите,както беше едно време!

Добави коментар

Водещи новини