Д-р Семерджиев: През 1997 г. социалистите фалираха здравната система, създаването на НЗОК бе най-доброто решение

  • 01 юни 2021 17:20

  • 1616
  • 1
Д-р Семерджиев: През 1997 г. социалистите фалираха здравната система, създаването на НЗОК бе най-доброто решение
© Кадър: Нова телевизия

Ваксинацията е нещо, което може да ни предпази от COVID-19. Най-голямото предизвикателство пред системата е ваксинацията. Това заяви бившият здравен министър и създател на НЗОК д-р Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Д-р Стойчо КацаровСтойчо КацаровД-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има познава системата. Той е добър специалист и вероятно ще се справи със задачата си, като здравен министър. Според промяната, която направихме, пациентът е в центъра на системата. На този етап всички се интересуват какви кадри заемат определени позиции. Виждайки, че много от тях са от редиците на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, логично е да предположим, че кабинетът почервенява. Не вярвам обаче д-р Кацаров да допусне тази грешка в здравеопазването, посочи д-р Семерджиев.

Стойчо Кацаров: Най-ниските цени на клинични пътеки ще бъдат увеличени

Той подчерта, че левите и десните имат различен начин на мислене. Когато се сблъскват, логично е да прехвърчат искри.

Бившият здравен министър заяви още, че лечебните заведения не са търговски дружества, а здравето не е стока. „Който твърди подобно нещо омаловажават труда на лекарите ни. Лекарите бяха на своя пост по време на пандемията. Те не се огънаха. Дадохме много жертви“, изтъкна бившият здравен министър.

Той поясни, че твърдението, че здравето е стока, идвало от страна на социалистите. „Въпреки това никога не е практикувано друго, освен здравна услуга. През 1997 г. аз поех една здравна система във фалит. Тя беше почти разрушена. Днес ние се справихме с една пандемия и то по-добре от други световни здравни системи“, припомни д-р Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен.

„Никой лекар няма интерес хората да боледуват. Това е абсурдно и социалистическо твърдение. Лекари стават хора с хуманитарна настройка. Ние знаем цената на човешкото здраве и на свободата. Голямата функция на държавата е да ни пази здрави“, обясни той.

По думите му обществено здравеопазване у нас е подценявано и недофинансирано. „За него се заделят едва 650 млн. лева годишно. Това е лош начин на мислене. С въвеждането на здравното осигуряване, ние въведохме малко по-справедлив модел“, подчерта Семерджиев.

Бяхме регламентирали в закона за лечебните заведения приватизация на болниците. Това беше нов път към постигане на европейско здравеопазване. Социалистите обаче го отмениха. Разликата е, че сега лечебните заведения, които станаха частни, бюджетите не надвишават 600 милиона лева, а държавните болници трупат дългове в милиарди. Това доведе до паралелна болнична мрежа, която сега мислим как да намалим“, каза бившият здравен министър.

По думите му с изборът дали да посетиш частна или държавна болница господарят на системата е пациентът, а не болницата. Ръстът на средствата за доплащане в лечебните заведения мина отново през социалистическото управление, посочи още бащата на здравната каса у нас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Moniquesllia

2021.06.02 | 11:28

1
М­­л­­а­­­д­­­а­­­ ­­м­­о­к­р­а­ ­­у­ч­­­е­­н­и­­ч­к­а­­ ­­ч­­­у­к­а­ ­­ ­­W­­ ­­­W­ ­­­W­­­ ­.­ ­­B­­ ­G­ ­­­1­­ ­­­7­ ­­­.­ ­­C­ ­­­L­­­ ­­U­ ­B

Добави коментар

Водещи новини