Донор спаси живота на две деца и един мъж

08 март 2021 13:27

Донор спаси живота на две деца и един мъж
© Pexels
440 1

Две чернодробни трансплантации са били извършени в болница "Лозенец" и една бъбречна в Александровска болница. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" /ИАМН/. Трансплантациите са били направени на 26 февруари.

Черен дроб е бил присаден на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е била направена на 48-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е било предоставено на Унгария по линия на "Евротрансплант".

Мъж получи шанс за "нов" бъбрек в УМБАЛ "Александровска"

Донор на органите е бил 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е осъществена, благодарение на екипната работа на лекарите от болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и медиците в областната болница във Велико Търново.

Четири донорски ситуации са реализирани у нас през 2020 г.

От Министерството на здравеопазването и ИАМН благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.

Радина Лазарова
440 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Helena16

2021.04.10 | 03:56

91252
­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­­ ­­­м­о­­­я­­­т­­а­­ ­т­и­­­й­­­н­ ­п­­­у­­т­­­к­­а­ ­-­­­ ­­­W­W­W­­­.­­­B­G­­1­­­7­.­C­L­­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини