Специалисти от ВМА с монография за систематичния подход към острия панкреатит

  • 19 януари 2021 11:37

  • 373
  • 0
Специалисти от ВМА с монография за систематичния подход към острия панкреатит
© ВМА, фейсбук

Излезе от печат новата монография на мултидисциплинарен екип от Военномедицинска академия (ВМА), начело с генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, посветена на острия панкреатит – едно от социалнозначимите заболявания, поради честотата си, тежкото протичане в част от случаите и значителната цена на болничното лечение.

В монографията е отразена промяната в цялостната философия към острия панкреатит в резултат на натрупания опит и по-задълбоченото разбиране на патофизиологията.

В детайли са дискутирани промяната в класификацията, изместването към максимално консервативно лечение и по-строги индикации за хирургично лечение, свързано със значително намаление на смъртността, разработването и утвърждаването в практиката на редица ендоскопски техники като перкутанен и ендоскопски трансмурален дренаж с транслуменна некректомия, ендоскопската ретроградна холангиография с папилотомия и екстракция на конкременти при билиопанкреатит, уточняват от ВМА.

Д-р Брънзалов: Заразните болести се борят с мерки, лекарства и ваксини

Принос на монографията е систематичният подход към острия панкреатит с подробно описание и илюстриране на ендоскопските, конвенционалните и мини-инвазивните хирургични техники. Уточняването на индикациите за всяка една от тях и сравнителният анализ на ефективността им значително подпомагат вземането на терапевтично решение, което е улеснено и от онагледяването на текста с 34 таблици и над 110 фигури.

Последвайте канала на

Novini.bg
373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини