Аулата на УМБАЛ "Св. Екатерина" ще носи името на проф. Александър Чирков

  • 13 януари 2021 16:03

  • 491
  • 0
Аулата на УМБАЛ "Св. Екатерина" ще носи името на проф. Александър Чирков
© УМБАЛ

Ръководството на УМБАЛ "Св. Екатерина" взе решение аулата в сградата ѝ да носи името на починалия в края на 2020 г. проф. д-р Александър Чирков, съобщиха от лечебното заведение.

,,Той бе надраснал времето си и благодарение на него се разви модерната сърдечна хирургия у нас'', мотивира решението директорът на болницата проф. д-р Генчо Начев.

По думите му проф. Чирков особено много е държал на следдипломната квалификация и е съдействал за изпращането на млади лекари на специализация в чужбина във водещи кардиологични и кардиохирургични центрове.

Подписка - болница „Св. Екатерина“ да бъде наречена на името на проф. Чирков

През 1984 г. тогавашното правителство възлага на проф. Чирков да положи началото на модерната кардиохирургия у нас. Така през 1984-1985 г. базата на болницата се модернизира и се оборудва с най-съвременна апаратура. За кратко време се въвежда нов стил на работа, близък до европейското ниво по това време и се постигат значителни успехи.

Проф. д-р Александър Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на  кардиохирургията, сърдечно-съдовите заболявания и трансплантации и превръща УМБАЛ "Св. Екатерина" в една от най-модерните болници у нас и на Балканите.

Почина светилото на българската кардиология - проф. Александър Чирков

От началото на 2021 г. модерната 170-местна аула на сградата, в която освен учебни мероприятия се провеждат и десетки  авторитетни национални и международни форуми, ще носи името на проф. д-р Александър Чирков.

Последвайте канала на

Novini.bg
491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини