Вижте къде в Бургас може да се дари кръв за извличане на плазма

От днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ- Бургас всеки, преболедувал коронавирус, може да дари кръв за извличане на реконвалесцентна плазма. Плазмата се прилага за лечението на болни пациенти със същото заболяване.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18925

В първия ден от старта на кампанията, дойдоха трима оздравели, които пожелаха да дарят кръв. Единият е от тях бе млад мъж от Айтос, воден само от желанието да помогне на непознат, казаха от Отделението по трансфузионна хематология. Надяваме се и други проболедували да последват неговия пример, за да имаме достатъчно запаси от кръвна плазма за всички нуждаещи се, добавиха от отделението.

В момента плазма за болни се търси в други градове и пътува оттам, което забавя прилагането й, заявиха от пресслужбата на болницата.
Процедурата по даряване на кръв за извличане на лечебна плазма продължава около половин час с попълване на всички документи. Не са нужни предварителни изследвания.

Отново! Всеки трети починал от COVID-19 в страната за денонощието е бил без заболявания

Достатъчно е човек да има желание, да е преболедувал и да отиде на място в някой от дните в графика. Кръвта се изпраща в Стара Загора, където се изследва и се разделя на две - реконвалесцентна плазма и еритроцитен концентрат, който също се прелива на нуждаещи се пациенти. Така всеки дарител ще помогне минимум на двама души.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18925

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет