Часове наред близки на мъж не знаят в коя болница е, уведомяват ги след смъртта му

Пореден абсурд в родното здравеопазване. Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен, а когато най-накрая разбират, се оказва, че той вече е починал.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18590

"Дни наред, понякога седмица, близки на хора, които са настанени в болници в София не знаят къде са те", коментира Ива Стойкова - дъщеря на починалия пред БНТ.

В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре - има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла.

"За съжаление се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот, баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака", спомня си Стойкова.

Линейка идва в ранния следобед на следващия ден - близо 12 часа след първоначалното повикване.

"Вземат го и не могат да кажат къде ще бъде настанен. Къде е баща ми, започва да пита Ива и се оказва, че няма кой да отговори. При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми. Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба, това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица", обяснява Стойкова.

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен. Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

Жена с диабет и два инсулта чака 4 дни линейка в Сливен

"Не можем да разчитаме на личните си връзки, контакти, приятели или просто познати на познати. Това, което ми казаха в частен разговор в болницата, че много хора дни наред вероятно по същата причина не могат да открият къде са близките им", споделя Ива Стойкова.

От Окръжна болница обясняват, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

Ива Стойкова признава: "Това за мен е усещането за хаос. За липса на подреденост. При положение, че има всякакви начини това да бъде организирано".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18590

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.26 | 06:20
  Да, едни крадат нависоко, други точат здравната каса с пътеки. Спрете клиничната пътека Ковед и да видим например.После що болниците са да те е гнус да влезеш и развалини без консумативи и т. н .
 2. 2020.11.26 | 01:44
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 3. 2020.11.26 | 00:31
  Да подадат писмена молба.??!!,това пък що за чудо е.
 4. 2020.11.26 | 00:26
  В България никога не е имало планиране и стратегия всички действия на всякъде го доказват . Вземете спорта там е на самотек . Германия когато загуби от България 94 г на футбол веднага седнаха и изготвиха 10 годишен план за 10 милиона евро дасе гледат и развиват малките футболисти по села и малки градове . И резултата не закъсня Германия отново има национален силен отбор и световни шампиони са отново. Сега гледаме много футболисти излезли от тази програма . А нашите само циркове болни елитните футболисти умират треньори а те забраняват само на 18 годишните дане играят въпреки че теса наи малко засегнатата група
 5. 2020.11.25 | 23:37
  Закривай всички болници! До една! И да се почва от нулата! Иначе никога няма да се оправят нещата!
 6. 2020.11.25 | 22:19
  Каквито политиците, каквато държавата, такова и здравеопазването - пълен батал, разруха, упадък, мизерия тотална! Идва мор и глад, българи, спасявайте се, трябва да затрием сегашните управници, защото те нас ще затрият напълно! В малките населени градове и села няма линейки, няма рентген, вдигай се на бунт НАРОДЕ!
 7. 2020.11.25 | 21:19
  Се разбра обаче къде са били Ива и семейството докато човекът е чакал Бърза помощ
 8. 2020.11.25 | 21:04
  И после викат имали сме здравна система за какво плащаме здравни осигуровки и за какво лекарите взимат такива неоправдано високи заплати
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет