Наш лекар в Германия: Системата няма да успее да се справи, ако броят на болните продължи да расте

Д-р Стоян Монев каза, че по брой легла Германия е втора след България. Има обаче разлика в готовността за лечение на болните. В Германия обаче също имат проблем с медиците. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15917

"Системата няма да успее да се справи, ако броят на болните продължи да расте", коментира той ситуацията в България. 

Според него при затваряне на училищата 75% от контактите могат да бъдат ограничени. Той посочи, че националните статистики в развитите държави имат анализ за всеки човек - брой контакти и къде точно са тези контакти.

"Икономиката трябва да продължи. Не може да ограничим работата, градския транспорт... Ако можем да ограничим заведенията, може да постигнем резултат и без да затворим училищата. Но това е въпросът - да знаем къде са ни най-честите контакти. В Германия знаем, че ако затворим училищата - контактите ще намалеят на 90%", обясни д-р Монев.

Той каза, че 85% от германците подкрепят мерките. Пред Nova д-р Монев обясни, че канцлерът Ангела Меркел е призовала децата да играят само с 1 приятел, но тя е била критикувана за това изказване. Специалистът подчерта, че Меркел няма правомощията да налага ограниченията.

"Не, на стълбите не трябва да чакат пациенти", посочи д-р Монев.

Д-р Монев обясни, че се случва и в Германия пациентите да чакат с часове. Използват се както PCR тестове, така и антигенните, но PCR е водещият критерий. На входа на болницата се извършва триаж, като се определя степенната на спешното състояние на пациента. 

Заради голямото чакане за тестове, някои германски фирми са си обособили контейнери пред офиса, където се тестват служителите - бързи антигенни тестове.

2279 нови случая на коронавирус у нас за последното денонощие

Д-р Монев каза още, че засега положението може да бъде спасено с ваксина. Няма универсално лечение за COVID-19, подчерта той.

Очакванията са му и догодина да сме ангажирани с коронавирусната инфекция. 

Наблюденията на д-р Монев пък са, че дори след излекуване пациентите, хванали коронавируса, имат нарушения в здравословното си състояние. Той посочи, че дори има данни за загуба на IQ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15917

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.22 | 09:06
  Тоя пъ от къде го изровихте!?
  1. 2020.11.22 | 14:37
   на такива туристи и гърлото не им давам да ми гледат
  2. 2020.11.22 | 14:36
   хората са втори xhaxha
 2. 2020.11.22 | 09:40
  Кво значение колко легла имаш като няма кой да те лекува
  1. 2020.11.22 | 10:22
 3. 2020.11.22 | 10:00
  Немога да разбера, защо трябва да ме итересува мнението на някой заминал за чужбина печалбар, да се прибере тук да лекува българските пациенти и тогава да говори.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет