"Пирогов" е със 100 заразени с COVID-19 медици, нуждае се от доброволци

Тази вечер отново лекари в няколко болници, със запалени светлини в ръце, призоваха за спазване на мерките по-голяма ангажираност. Една от тези болници е "Пирогов".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15698

Поредният призив на лекарите е за спазване на мерките и съпричастност от страна на хората. Всяка светлина в ръцете на медиците беше послание не само от тях, но и от техните семейства - за един по-нормален живот. А броят на заразените медици расте, предаде БНТ.

В "Пирогов те вече са 100. 25 от тях са в среднотежко състояние. В болницата има отделен етаж с 30 легла при нужда, специално за персонала на болницата. Иначе още през пролетта доброволци помагаха на медиците в големите болници. "Пирогов" беше една от тях.

Лекарите от "Света Анна" отново призоваха за солидарност в борбата срещу COVID-19

По-рано днес директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че очаква нови доброволци да подпомогнат работата. Те няма да бъдат в ковид отделенията, а ще дезинфекцират или ще помагат в меренето на температурата, за да може медицинските специалисти, ангажирани в това, да помагат на пациентите. Мерките у нас са добри и навременни, но за да има резултат трябва да се спазват, категоричен е директорът на Пирогов проф. Асен Балтов.

"В момента смятам, че болниците са рискови, ама ние болниците не можем да ги затоврим, но там къдеот може да се намали риска, трябва да се направи нещо. Под 1000 на ден, това би било по-различно, вече сме готови до 1000 случая на ден да сме доволни, забележете, а не както беше в началот оче 300 случая ни притесняваха", коментира проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Отделението за лечение на ковид болни е пълно, но ситуацията е динамична, категоричен е Балтов. В момента на лечение в Пирогов са 90 пациенти и петима, които са на интензивна терапия в реанимация.

"Факт е, че необходимостта от 10% от легловия фонд в България трябва да бъде заделен за такава инфекция, защото нейното разпространение за съжаление не спира. Проблемът е, че хората не разбраха, че ние почваме да изнемогваме", призна той.

Според него освен частните болници и личните лекари трябва да се включат по-активно в борбата с коронавируса.

Общопрактикуващият лекар Кирил Еленски е категоричен, че функцията на личните лекари не е да диагностицират вирусологично, а да преценяват кой може да бъде лекуван вкъщи и кой да бъде насочен за болнично лечение.

"Насочването на пациента за изследване не е стремеж той да бъде махнат или отстранен от практиката на общопрактикуващия лекар и пратен в болница, защото на лекаря не му се работи. Просто това е начинът той да получи безплатно изследване. Единственият начин пациентът да получи безплатно изследване е да бъде насочен към болница, която обгрижва пациенти с коронавирус и там по преценка да бъде назначено безплатното изследване", обясни лекарят.

Според д-р Еленски проблемът опира до смесването на изследванията за коронавирус и грижата за болните. Противогрипни ваксини заради COVID търсенето беше много голямо.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15698

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.31 | 11:12
  Дайте да ги видим тези препълнени отделения с болни? Защо никъде няма снимки, да не би нещо да се крие?!?
 2. 2020.10.31 | 09:52
  Супермена Мангъров се скри в миша дупка.
 3. 2020.10.30 | 22:01
  Търсете доброволците при Герб нали те решиха всичко да работи и ви вкараха в блатото
  1. 2020.10.30 | 23:04
   А Радев и Нинова даваха добър пример като отричаха вируса и носенено на маски,за де се настроят хората против мерките.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет