Няма легла и медици в столичните болници

  • 27 октомври 2020 19:39

  • 1143
  • 0
Няма легла и медици в столичните болници
© Getty Images

Всички легла за лечение на COVID болни в столичната болница "Света Анна" са заети. Задълбочава се и проблемът с липсата на медицински персонал. Броят на заразените медици расте - само за събота и неделя са установени 6 положителни случая на лекари в центъра за спешна помощ в София. Това ще усложни работата на медиците, тъй като и към момента те работят в намален състав, предаде БНТ. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Иначе към днешна дата - пациентите с потвърден коронавирус, настанени в болници, са над 2 100. От тях близо 150 се намират в интензивни отделения или клиники.

Към момента у нас са доказани 40 132 случая на коронавирус, над 20 300 от които са активни. Хората, преборили заразата, са повече от 18 600.

Общият брой на починалите, при които е бил доказан коронавирусът, са 1 136. 42-ма души са от последните 24 часа.

Петима лекари от Спешна помощ - София са диагностицирани с COVID-19

Всички 75 легла за COVID пациенти в столичната болница "Св. Анна" са заети. Наложило се да има и преструктуриране на клиниката по вътрешни болести.

"Преструктурирането е така умело направено, че натоварването не се усеща. Просто аз знам за какво става въпрос. Всички са в дълга си, изпълняват съвестно задълженията си и аз не съм чул някой, че ще се откаже от това, което върши", каза проф. Коста Костов, пулмолог, УМБАЛ "Св. Анна".

По думите на д-р Костов сега са налице проблеми, които съществуват още от преди, но излизат наяве сега - а именно дефицит на медицински персонал. В условия на епидемия в столичната болница "Св. Анна" имат нужда от инфекционисти, пулмолози, реаниматори, вирусолози, но и от медицински сестри.

В Александровска болница имат 37 легла за лечение на COVID. Първоначално имали 26 легла, а след заповедта на министъра са били разкрити още 11. От ръководството обмислят и съществуващата сграда на Клиниката по алергология да бъде реновирана и да бъде превърната в инфекциозно отделение.

Проф. Борисов Богов - директор на УМБАЛ "Александровска": Заради липсата на жива сила от вчера сме въвели така наречената COVID електронна дистанционна система. Тя се използва в Европа Имаме трима мониторирани такива пациенти с проследяване на определени показатели - кислородно съдържание и оксигенация, кръвно налягане, които изпращат онлайн всичките параметри в контролен център. Така, че когато е необходимо реагира някои колега.

Към момента заразеният медицински персонал в болницата е 14 души, петима от тях са лекари.

Д-р Тома Томов - инфекционист, УМБАЛ "Александровска": Прави впечатление, че в пoследната седмица забoлеваемостта е дифузна. Боледуват и хора на по-млада възраст без съпътстващи заболявания със средно тежка форма".

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ-Бургас започнаха дежурства при пациенти с COVID-19

В болница "Св. Екатерина" няма пациенти, заразени с коронавирус. Там са отделени 5 легла, като по думите на директора лечебното заведение не е пригодено за подобна ситуация.

Генчо Начев, изп. директор на болница "Св. Екатерина": В момента извършваме структурни промени в архитектурата на сградата отвътре, в интериора, за да отделим тези 5 легла, съответно към тях трябва да има помещения за събличане и обличане на персонала, това е много важно, защото заразата с персонала тръгва оттам.

Д-р Начев определи ситуацията у нас като кризисна и беше категоричен, че благодарение на големия брой болници у нас не се стига до разкриване на полеви болници.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини