Д-р Маджаров: От спирането на плановите операции ще страдат пациентите

В страната няма само заболявания от COVID-19, има и много други неепидемиологични хронични заболявания, чието диагностициране и лечение не търпи отлагане. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16193

Според него, именно това е причината от БЛС да реагират остро срещу забраната за планови операции.

Това прави половин година закъснение на диагностиката и лечението на тези заболявания. Тезата с недостига на легла заради увеличените случаи на заразени не е съвсем точна, много далеч сме от запълването на леглата, има проблем само с тези, където се лекува ковид, посочи д-р Маджаров.

Спират плановия прием и плановите операции в болниците в Русенско

"В момента говорим за затруднения при прием на ковид пациенти, защото няма достатъчно разкрити ковид легла", поясни председателят на БЛС.

При масовото заразяване напоследък в лечението на COVID-19 вече се включват и лекари от други специалности, специализанти, студенти от последния курс на следване, допълни той.

От отлагането на плановите операции страдат на първо място пациентите, но е проблем и от финансова гледна точка за болничните заведения, защото те практически ще продължат да получават 85% от предвидения им месечен бюджет при завишени разходи. Финансовото стимулиране на лекарите при лечение на COVID-19 трябва да продължи, смята Маджаров.

Шефът на БЛС припомни думи на ген. Мутафчийски по повод починалия след отказ на лечение в Плевен мъж

От 20 000 с положителна проба в болници се лекуват около 2 000, останалите 18 000 се наблюдават по един или друг начин от общопрактикуващите лекари, това също не трябва да се забравя, подчерта председателят на БЛС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16193

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.27 | 10:57
    Чакате да станат 1000 на ден ли за да пресечете основния инкубатор на заразата наречен училище. Осемстотин хиляди човека затворени в класни стаи.Разменят, не усещат, разнасят. Не са те виновни.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет