Столичната Спешна помощ се е отзовала на над 1000 сигнала през уикенда

Днес броят на новозаразени с коронавирус у нас е по-малък в сравнение с предходните дни – 327, но на фона на по-малко направени тестове. Броят на настанените в болница продължава да се увеличава. Те вече са над 2 хиляди. Расте и броят на заразените медици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15709

Само в болница "Пирогов" с COVID-19 са 60 души от персонала.

Изследване: Аспиринът може да намали риска болни с COVID-19 да бъдат интубирани

В болниците в „оранжевите“ и „червени“ зони спря плановият прием и операции, срещу което се обявиха и от съсловието, и от пациентски организации. Същите тези болници трябва да осигурят и определен брой легла за COVID-пациенти, което е спорно дали е възможно навсякъде – особено в специализираните болници.

Спешната помощ също се задъхва. 1000 сигнала за два дни! Това е равносметката за изминалите събота и неделя – 200 от тях са били на пациенти с доказан COVID-19 или със съмнения за него. Обажданията продължават и днес, а екипът ни проследи как преминава смяната.

„Отзоваваме се на пациентка COVID, придружаващо астма, най-вероятно е влошена, отиваме да преценим дали има нужда от хоспитализация“, обясни пред БТВ д-р Дарко Манчевски от ЦСМП – София.

След 30 минути преглед, медиците установяват, че жената няма нужда от хоспитализация. „И без това ние правим по 200 адреса на смяна, а сега вече правим над 300, може да си представите за какво натоварване става въпрос, необходими са неимоверни усилия“, посочи спешната мед. сестра Ива Кацарова. В болниците също се „задъхват“.

В столичната МБАЛ „Света София“ откриха COVID отделение още в началото на кризата, но в последствие го затвориха, защото нито един болен не е бил насочен към тях. Сега пак го отварят заради заповедта на здравния министър проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Болниците в „червените“ области трябва да определят поне 10% от леглата си за лечение на COVID пациенти. За МБАЛ „Света София“ това означава 50 легла.“Ние имаме легла, ние нямаме хора – кой да лекува на тези легла. Ако държавата, в лицето на правителството, не вземе спешни мерки в най-скоро време цялата медицина ще клекне на колене”, заяви собственикът на МБАЛ „Света София“ д-р Христо Мазнейков.

В столична УМБАЛ „СОФИЯМЕД“ пък действащото COVID отделение предстои да се разшири, за да се изпълни заповедта.

„Основното е да реорганизираме специалистите, защото това е най-големият проблем в цялата страна, сега в момента ще ангажираме и специализантите, т.е. завършили лекари, които нямат специалност“, каза д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ „СОФИЯМЕД“.

Задължителен брой легла за COVID пациенти трябва да определят всички болници, без изключение, в области от оранжев и червен цвят. Заповедта е в сила от вчера до края на ноември.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15709

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет