Местата за COVID-болни свършиха, кабинетът мобилизира АГ-болници, санаториуми и онкологии

  • 24 октомври 2020 11:04

  • 2310
  • 7
Местата за COVID-болни свършиха, кабинетът мобилизира АГ-болници, санаториуми и онкологии
© Gettyimages

Пълна забрана на плановите операции и плановия прием в болниците в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. души население налага с нова заповед здравният министър проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г.. През тази седмица в България има шест области с такава заболеваемост - Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище, София-град и Шумен.

Забраната не се отнася за трансплантация, лечение и диагностика на пациенти с онкологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията. В допълнение всички болници в съответните области ще бъдат задължени да разкрият COVID-структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. В областите със заболеваемост от 60 до 119.9 души на 100 хил. население болниците трябва да отделят минимум 5% от леглата си за лечение на коронавирус. Заповедта влиза в сила от неделя.

През целия ден в София лекарите дискутираха заповедта от Столичната регионална здравна инспекция, която ги задължава до понеделник да разкрият отделения и легла за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус във всички възможни болници и санаториуми в София - АГ-клиники, очни клиники, онкологични и хематологични болници, психиатрични центрове и общински клиники.

С много малки изключения всички мениджъри и лекари, са абсолютно възмутени, че правителството не се е решило да затвори баровете и стадионите, да спре децата от училище и да наложи драконовски контрол за спазване на мерките, а подлага на риск от заразяване лекарите и болните им пациенти като разкрива структури в абсолютно неподготвени за лечение на инфекция клиники. Никой от тях обаче не пожела да застане с името си зад критиките към кабинета, информира в. Капитал.

Какво пише в заповедта

Заповедта на директора на СРЗИ е в резултат от срещата на здравния министър с директорите на столичните лечебни заведения в сряда, след която се разбра, че всички трябва да се подготвят да лекуват COVID, независимо с какво се занимава болницата в момента.

В заповедта се определят 526 легла за неусложнени пациенти в най-големите столични болници и 97 легла за реанимация.

Отделно от това всички възможни лечебни заведения на територията на София - държавни, общински и частни са длъжни да имат COVID-зона и да не връщат пациентите със симптоми на тяхна територия. До понеделник те трябва да предадат на СРЗИ списък с лекарите и сестрите, които ще се занимават с това и да ги оборудват да лекуват леки случаи.

Общо тези легла са 132, средно между 2 и 5 в структура. Проблематичният момент е, че лечебните заведения, които ще ги изпълняват до момента не са лекували инфекциозни заболявания, част от тях нямат реанимация и кислород - например санаториумите.

АГ-клиниките разполагат с реанимации, но пък не точно в посока на пневмония. Най-странно звучи да се лекува коронавирус в множеството очни клиники на територията на столицата. А най-страшно - как ще се разположат пациенти с коронавирус сред пациентите с нулев имунитет в столичните онкологични центрове и в хематологичната болница.

Лекарите задават въпрос как биха могли да носят отговорност и да задържат пациента на територията си и как да го лекуват, при положение, че до момента не са дозирали антибиотици и кортикостероиди за остри заразни заболявания, нито разполагат с тях. Представители на частни центрове са се консултирали с адвокатите си, които са им обяснили, че могат да носят наказателна отговорност, ако лекуват пациенти, за които нямат опит и ги увредят по някакъв начин.

В допълнение, персоналът в повечето лечебни заведения не е склонен да поема такъв висок риск, за който не са подготвени, още повече, че за това не се обещава никакво допълнително възнаграждение.

В част от болниците вече е започнало записване по желание за работа в отделенията. В други обсъждат как да изпълнят заповедта, при положение, че вентилацията е обща, асансьорите са малко, няма два отделни входа за разделяне на болните, нито пък лекари, които могат да лекуват такива заболявания, например - в очните и АГ-клиниките.

"Настаняването на силно заразни пациенти сред хора с понижен имунитет при хора с рак, инфаркт, бъбречни проблеми и др. ще доведе до епидемични взривни вълни, които ще унищожат персонала и пациентите", коментира лекар, който не пожела името му да не се споменава.

"Едно е да се разминеш с болен по улицата, съвсем друго той да влезе в един асансьор с няколко лекари и пациенти на химиотерапия", допълва негов колега.

Екипите на големите болници, които от март до сега продължават да лекуват коронавирусна инфекция, са изключително преуморени, голяма част от персонала е заразен или се е заразил с вируса и това съвсем не е без последствия нито за здравето, нито за мотивацията им.

От друга страна - ако пациент, приет в болницата, позитивира след няколко дни, не бива заради него да се затваря цялата болница или да му търсят място, където да го преместят. По-добре е да бъде изолиран и да се грижат за него, коментира друг лекар.

Освен това, от чисто финансова гледна точка, ако болниците нямат отделени легла за коронавирус, трябва да обслужват болните за своя сметка, а не да получат средства от НЗОК.

Случаи на коронавирус със сигурност ще възникват във всички болници и трябва нещо да се предприеме, казва болничен мениджър.

Какво би могло да се направи

Правителството вече пропиля шанса в спокойните месеци да изгради COVID-болници или да определи цели болници за такива и да мотивира персонала, който да работи там със съществени заплати, и възможности за развитие.

От една страна отделянето на клиники, ядра, места за лечение в болници, които нямат възможност да разделят потоците, само подлага на риск всички в болницата. От друга обаче след като последните шест месеца бяха проспани, а кабинетът отказва да наложи по-сериозни мерки, рязкото увеличение на хората, които имат нужда от лекарска помощ не оставя много възможности за реакция. От една страна лекарите и сестрите не са крепостни, които могат да бъдат командировани насила да влязат в корона-отделението, особено ако се има предвид, че част от тях са в рисковите групи като възраст и заболявания.

Докато в други държави организираха ускорени курсове по реанимация, интубиране, грижа за заразени пациенти, в България такива възможности нямаше. Единствено здравният министър призова студентите последен курс медицина и специализантите да се включат в лечението на пациентите.

Това, че гинеколог може да лекува мъж от коронавирус, скоро ще се превърне от виц в действителност, която няма да гарантира най-качественото лечение. То обаче ще бъде по-добро от нищо. Особено ако хората не осъзнаят, че вирусът съществува, а правителството не затвори местата, където масово се струпват хора.

"На българина му предстои да открие личната отговорност от неносенето на маски и ходене по кръчми, и да понесе последиците от нея", казва лекар.

Пълна забрана на плановите операции и плановия прием в болниците в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. души население налага с нова заповед здравният министър проф. Костадин Ангелов. През тази седмица в България има шест области с такава заболеваемост - Благоевград, Габрово, Сливен, Търговище, София-град и Шумен.

Забраната не се отнася за трансплантация, лечение и диагностика на пациенти с онкологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

В допълнение всички болници в съответните области ще бъдат задължени да разкрият COVID-структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. В областите със заболеваемост от 60 до 119.9 души на 100 хил. население болниците трябва да отделят минимум 5% от леглата си за лечение на коронавирус. Заповедта влиза в сила от неделя.

Последвайте канала на

Novini.bg
2310 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
боковид до 2020

2020.10.25 | 12:50

7
Лекарите са същите бо.клуци като министъра си - страх ги е от една рошава немита мутра.
Следваща стъпка

2020.10.24 | 15:26

6
Заделяне на 10% от масите в заведения за ковид носители. Хем са изолирани хем бизнеса върви.
Нормален

2020.10.24 | 14:53

5
Не можеш да затвориш осемстотин хиляди човека в класните стаи и да очакваш друго. Да благодарим на управляващита!

2020.10.24 | 14:06

4
Стрес, страх , ше се мре ..... Майката ви мръсна да е ба ! Сумати хора измряха от страх и стрес заради вас
докторе защо

2020.10.24 | 12:41

3
Неадекватно население излъчва неадекватни политици. Сета идва големия грездей...
Васко

2020.10.24 | 11:57

1
Когато имаше по 10 болни на ден правиха полеви болници в спортните зали, сега при 1600 болни кръчми и спортни зали работят и ревем, че няма легла. Що за неадекватна политика?
Алкохол

2020.10.24 | 12:41

2
е нали тъпият булгаристанец това искаше,да яде , пие и да не му фалира бизнеса, какво го е еня, че ще умрат 30% от населението, така или иначе той е кух и не може да разбере ,че като умрат сума ти и хора, бизнесът му пак ще фалира, защото няма кой да му влезе в заведението. Тази държава и народ напълно си заслужава съдбата, а тя е предопределена

Добави коментар

Водещи новини