В Бургас разкриват два буферни центъра за пациенти със съмнения за COVID-19

От понеделник в Бургас ще бъдат разкрити два диагностични буферни медицински центъра, които ще насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19, съобщи кметът на града Димитър Николов на страницата си във Фейсбук.

"Това решение взехме днес на срещата със собствениците и управителите на бургаските болници в града, директора на РЗИ - д-р Георги Паздеров, директора на регионалната здравна каса - д-р Лъчезар Томов, директора на "Бърза помощ" - д-р Асен Кърджиев и декана на Медицински факултет - доц. Цветан Велинов", добавя той.

"Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ „Свети Георги Победеносец“ /бившата военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им. Целта на разкриването на буферните центрове е да се диагностицират пациенти със съмнения за КОВИД, като се определя кои от тях са за домашно лечение и за кои се налага хоспитализация", посочва Николов.

"На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни с COVID– държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така те ще могат да насочват чрез Бърза помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване, към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас. Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите", уточнява кметът на Бургас

Отново рекорд: 1472 души заразени с COVID-19

"И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение. Ще разговарям с директора на ОД на МВР - Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите", допълва той.

"На срещата присъстваха собствениците и управителите на МБАЛ "Лайф Хоспитал", УМБАЛ "Дева Мария", УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Д-р Маджуров", СБАЛПФЗ, МБАЛ "Бургасмед". Всички те изразиха готовност при необходимост да се включат в обслужването на пациенти с КОВИД чрез разширяване на мрежата от здравни заведения, които ги лекуват, за което им благодаря. Предстои ми разговор с проф. Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас, при тяхно желание. Междувременно Община Бургас закупи достатъчно количества медицински консумативи и екипировка, които да предостави на нуждаещите се здравни заведения. Общинската дезинфекционна станция извършва ускорена дезинфекция на автобуси и спирки, улици, публични пространства, входове на обществени сгради и болници", посочва още Димитър Николов.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет