Детската болница е наша обща отговорност, заяви здравният министър

  • 14 септември 2020 12:52

  • 735
  • 1
© Булфото (архив)

В Киносалона на Военномедицинска академия ще се проведе Обществено обсъждане за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Участие ще вземат представители на педиатричната общност у нас, на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи, на неправителствения сектор, медии и др.

„Наша обща кауза е да създадем място, на което децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в сигурни ръце, че за диагностиката, лечението и възстановяването им са осигурени възможно най-добрите и съвременни условия и медицинска апаратура, място, на което лекарите и сестрите, ангажирани със здравето на най-малките, да имат самочувствието на работещи в европейска педиатрична болница, да им гарантираме отлични условия за професионално развитие и за концентрация единствено върху здравето на децата. Считам, че за да успеем в това си начинание, трябва да бъдат чути мненията на всички заинтересовани страни“, посочва министър Ангелов в поканата за участие във форума.

Вярвам, че строежът на първата у нас Национална детска болница е наша обща отговорност. Отговорност да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в сигурни ръце, че за диагностиката, лечението и възстановяването им са осигурени възможно най-добрите и съвременни условия и медицинска апаратура, заяви при откриването на дискусията министър Костадин Ангелов.

„Имам собствена визия как, в какви срокове и какво трябва да се направи, за да подобрим качеството на детското здравеопазване. Но правилните решения не се взимат от един човек, а заедно, затова избрах вместо поредица от кабинетни срещи, днес тук, заедно, в режим на диалог, да си кажем докъде сме стигнали и да начертаем посоката, в която ще продължим”, каза още министър Ангелов.

По време на обсъждането беше представен визуален чартеж на това как се предвижда да изглежда бъдещата болница.

Всички етажи ще бъдат максимално приветливи за децата.

В спешния центъра се предвижда да има всичко необходимо за едно такова отделение.

Херургичните блокове са разположени на първите три етажа, според проекта, уточни проф. Литвиненко.

Същевременно участници в дискусията изразиха несъгласие с настоящия проект и конструкцията на сградата. Според тях красивото въведение е нереално, защото тази конструкция е остаряла.

Според тях строежът трябва да започне след разрушаването на старата конструкция и проектът да е приоритет на Министерски съвет.

Последвайте канала на

Novini.bg
735 1

Коментари 1

Добави коментар
Котарак

2020.09.14 | 16:29

1
Наша обща отговорност. Чия по точно, като целият български народ вижда вашата безотговорност?

Добави коментар

Водещи новини