Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с негови близки само след изричното му съгласие

  • 11 септември 2020 20:50

  • 1086
  • 0
Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с негови близки само след изричното му съгласие
© Getty Images

Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с негови близки само след изричното му съгласие. Това се предвижда в Правилата за добра медицинска практика по здравни грижи, публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Правилата определят професионалното поведение на всички медицински специалисти по здравни грижи при зачитане на правата и достойнството на гражданите, както и недопускането на действия, които биха могли да засегнат чувството на лична свобода на пациента.

От днес в София работи Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19

Професионалистите по здравни грижи ще трябва да информират пациентите за същността и необходимостта на предоставяните от тях грижи, процедури и манипулации, се предвижда още в документа.

Информацията ще трябва да бъде на достъпен език и по начин, който позволява на пациентите да направят информиран избор и да участват във вземането на решения относно здравните грижи. Практикуване на самостоятелна дейност ще се извършва при спазване на границите на придобитата професионална компетентност, съобразно изискванията на Квалификационната рамка за професионално развитие на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.

Професионалистите по здравни грижи трябва своевременно да изясняват получените от лекаря назначения и манипулации и да регистират тяхното осъществяване, а в случай на отказ да ги извършат, ще е необходимо писмено да се аргументират и информират в субординацияза всяко свое възражение, което е от значение за професионалната им дейност.

Общественото обсъждане ще бъде до 11 октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1086 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини