Стъкло преряза врата и белия дроб на алпинист в Казанлък, лекарите го спасиха

32-годишен жител на павелбанското село Долно Сахране беше спасен по чудо от интердисциплинарен екип на старозагорската УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" след като е бил докаран по спешност с буквално срязана от стъкло шия и увреден от острието бял дроб, пише "Монитор".

Инцидентът с младия мъж е станал на 5 август докато Кемал Рамадан ремонтирал остъклена тераса на висок етаж в центъра на Казанлък.

Лекари от Русе спасиха 15-годишно момиче след 76 дни в кома

Внезапно огромно парче стъкло се откъсва и забива вдясно от ключицата, острието потъва дълбоко в тялото и засяда буквално в белия дроб. Мъжът, който от доста години се занимавал професионално с алпинизъм и е активист на клуба по спелеология при ТД "Орлово гнездо" увиснал на осигурителното въже и само случайността го спасила от почти сигурна смърт, разказват очевидци на случилото се.

Парамедиците от спешния център в Казанлък успели да тампонират раната, но междувременно Кемал загубил близо 3,5 л кръв, разказва д-р Христо Запрянов от клиниката по съдова хирургия в Стара Загора, който е бил дежурен при пристигането на линейката.

Острият ръб на стъклото срязал няколко от вените, включително и юголарната, при махането на тампона кръвта изригнала като фонтан. Операцията продължила близо два и половина часа, на пациента били прелени 8 банки кръв, междувременно излезли и резултатите от бързия тест за COVID-19, откъдето станало ясно, че съвсем наскоро е преболедувал, но без да има симптоми. Заради тежкото нараняване и сложността на операцията в спешно сформирания екип са се включили освен д-р Запрянов още шефът на клиниката проф. Таньо Кавръков, специализантът д-р Лефтер Насто, д-р Даниел Вълчев, д-р Николай Колев и анестезиолозите д-р Петко Михайлов и д-р Тинка Расолкова.

Седмица след операцията състоянието на Кемал Рамадан и вече стабилно и се очаква скорошното му изписване.

Коментари

 1. 2020.08.12 | 01:54
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 2. 2020.08.11 | 20:15
  Браво на лекарите! Тези неща никой не ги забелязва. Дай им само да говорят за корупция, за некадърност и да бият и псуват тези, дето им спасяват живота!
  1. 2020.08.12 | 01:34
   ееее,да плюят е по лесно
 3. 2020.08.12 | 00:47
  Bravo, samo admiracii
 4. 2020.08.11 | 22:15
  КАТО СТАРОЗАГОРЕЦ СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ ИМАМЕ НЕВЕРОЯТНО ДОБРИ ДОКТОРИ СПАСЯВАЩИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ ЗА СМЕТКА НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛОШИ УСЛОВИЯ. БРАВО НА ТЯХ, ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ !
 5. 2020.08.11 | 21:06
  Браво на лекарите! Да са живи и здрави и Бог да го Благослови!
 6. 2020.08.11 | 20:45
  Браво ма лекарите,да са живи и здрави,а на пациента им бързо оздравяване
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет