Рестарт на трансплантациите у нас след пандемията

Рестарт на трансплантациите у нас след пълното им спиране по време на пандемията.

Двама пациенти получиха шанс за живот, след като им бяха присадени сърце и черен дроб. Операциите са извършени в университетските болници „Св. Екатерина" и „Лозенец".

Трансплантации по време на COVID-19

Не втори, а трети шанс за живот получи 49-годишният пациент в болница „Света Екатерина”, след като преди два дни получава обаждане, че е намерен донор. Мъжът няколко пъти е бил на прага на смъртта, признава проф. Димитър Петков, който лично извършва сърдечната трансплантация.

„Два пъти идва за донорска ситуация, но имаше несъответствие”, обясни пред Нова телевизия проф. Димитър Петков, зам.-директор по лечебната дейност, болница „Св. Екатерина”.

„Преди година и половина му поставихме изкуствено сърце. Това е в момент, в който пациентът не може повече да чака, няма донорска ситуация и тогава се слага такова устройство”, казва той.

Достъпът до него все още е ограничен, но въпреки това намира начин също да благодари. А ако всичко тече по план, както е в момента, скоро мъжът отново ще може да прегърне близките си, но този път – готов да започне живота си отново, при това напълно пълноценно.

„Ние ги ресоциализираме 90% от случаите. Така че извършването на сърдечна трансплантация им дава шанс да се върнат към живота. Дори имаме едно младо момче, на 18 години, той има сега малко дете и продължава нататък”, разказва проф. Димитър Петков.

У нас успешно се прилага и поставянето на така нареченото изкуствено сърце, което може да даде на пациента допълнително време, докато чака донор. „Благодарение на Държавата и МЗ се отпускат платени 10 случая на 10 сърца. Струват по 130 000 лева. И досега имаме 5-такива случая по време на извънредното положение. Имаме 13 такива за година, а държавата им ги заплаща”, обясни проф. Петков.

В момента 36 българи чакат за сърдечна трансплантация. Междувременно в болница „Лозенец” се възстановява 18-годишно момиче, което получи нов черен дроб от същия донор, като на пациента в „Света Екатерина”. Спасител и на двамата е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. А в регистъра близо 3000 души изрично са заявили, че не желаят да стават донори след смъртта си.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет