Множество сигнали за колабирали от жегите хора

Рекордни жеги днес. Температурите стигнаха до опасните 39 градуса. Затова е в сила жълт код за високи температури в цялата страна. Екипите на Спешна помощ в София реагираха на множество сигнали за колабирали в жегата, съобщава Нова телевизия.

Всяка от близо 20 линейки на смяна посети поне по два адреса, свързани с горещото време.

Столична община организира раздаване на минерална вода заради горещото време

В "Пирогов" беше приет днес и мъж на 82 години, който е получил инфаркт в топлото време. От общината раздаваха вода на гражданите.

Още по обяд екипът на д-р Петров потегля към втори адрес заради горещините. Данните са, че на възрастна дама ѝ е прилошало и е колабирала на улицата. На място се установява, че жената е в съзнание, а хората в района са й помогнали с вода.

„Подобни пациенти се приемат в болнично заведение, ако наистина има данни за тежка дехидратация. Ако показва добри жизнени показатели ние няма как да ги хоспитализираме и остават на място”, казва д-р Евгени Петров от Спешна помощ.

След прегледа от доктор Петров се оказва, че няма нужда жената да бъде откарана в болница. Както в този случай, екипите на Спешна помощ днес реагираха основно на ситуации, в които на възрастни хора им е прилошало. Когато става дума за възрастни хора, лекарите дават конкретни съвети.

Ключовото е да се избягват топлите часове. „Възрастните трябва да бъдат подсещани да се хидратират, да избягват мазни храни, особено ако са на антихипертензивна терапия наистина не трябва да подценяват хидратирането като рисков фактор за подобни колапси”, казват специалисти. И още един съвет – хората да избягват тъмни дрехи, да не забравят да излизат с шапки и да вървят по сенчести места.

Коментари

  1. 2020.07.30 | 20:50
    Да си садят в къщи,82год.къде е тръгнал на майната си?
    1. 2020.07.30 | 21:05
      си прав.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет