Пациенти в Кърджалийско чакат с години ТЕЛК решенията си

  • 30 юли 2020 15:45

  • 554
  • 3
Пациенти в Кърджалийско чакат с години ТЕЛК решенията си
© pixabay

Област Кърджали е единствената в страната с най-много издадени ТЕЛК решения.

Хиляди пациенти със заболявания обаче чакат с години документа. Някои от тях дори не успяват да го получат, съобщава БНР.

Парламентът удължи срока на действие на изтеклите ТЕЛК решения

Оказва се, че само в една от двете комисии в областта за първите 7 месеца на годината са преминали близо 3000 души, като вече е надхвърлен разрешеният по норматив годишен брой от 2400 пациенти. Средно на месец те издават по близо 700 решения.

Двете комисии към областната болница обслужват пациенти от две държави - България и Турция. Едните са жители на областта, а вторите - български изселници с двойно гражданство. Работата се засилва през лятото, когато много от тях се връщат по родните места. Тогава опашките пред ТЕЛК стават толкова големи, колкото и пред паспортната служба, коментират лекари.

"35 експертни решения са издадени вчера от нашата комисия. От тези 35 експертни решения 16 лица са с двойно гражданство, почти 50 на сто", казва д-р Илия Габровски - председател на първия състав в ТЕЛК. Той е лекар от 50 години. Вече е пенсионер, но продължава да работи.

Останалите му колеги също са в пенсионна вързраст. "Възможностите ни вече са на своя предел", алармира доктор Габровски. По думите му комисиите работят при 200 процента натовареност и въпреки това не смогват да обработят навреме подадените заявления. Според него са необходими спешни мерки за решаването на проблема.

Лекарите предлагат създаването на още комисии към общинските болници в района. Решението за това е в ръцете на Регионалната здравна инспекция и на местните общински съвети.

Друг акцент от проблема с ТЕЛК комисиите в областта изтъква директорът на областната болница Мариян Запрянов. За него казусът е изкуствено създаден. "Тези специализирани ТЕЛК комисии се закриха изведнъж и всичко това дойде при нас, а можеше да стане в планов порядък, постепенно, плавно, а ние изведнъж, всичко дойде накуп, 3000 изведнъж пациенти за освидетелстване и преосвидетелстване", коментира Запрянов.

За да компенсират натоварването от болницата били принуден да създадат и втора ТЕЛК комисия на пълен работен 8-часов работен ден, но и нейният капацитет вече бил запълнен. Във втората комисия влизали работещи в болницата лекари на по-млада възраст, а "самата работа в ТЕЛК е много специфична", подчертава Запрянов.

Оказва се, че причина за забавените решения е липсата на кадри и желанието им да работят в ТЕЛК.

"Всеки един лекар в своята представа, когато завършва медицина, си мисли, че ще работи в една определена сфера на медицината. В ТЕЛК нещата са такива, че трябва да имаш универсална медицинска подготовка, за да се вземе едно такова експертно решение, трябва много опит и много високо ниво на професионализъм, достигнат защитен през годините", коментира изпълнителният директор на болницата доктор Тодор Черкезов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
554 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.07.30 | 17:58

3
уморихте народа

2020.07.30 | 17:05

2
Наистина има лекари мафиоти, но има и напълно здрави хора, които искат ТЕЛК и неправомерни инвалидни пенсии, които точат пари от държавата.

2020.07.30 | 16:15

1
мафиотски професионалисти

Добави коментар

Водещи новини