Все повече българи с паник атаки заради изолацията

  • 27 април 2020 16:12

  • 2302
  • 2
Все повече българи с паник атаки заради изолацията
© Pixabay

Медицински лица от Спешна помощ се превръщат по неволя в психотерапевти по телефона. Заради все по-честите обаждания от стресирани българи се наложи промяна и в работата на екипите. Неспешните случаи, които не налагат посещение на лекарски екип веднага, се консултират дистанционно.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От 26 години дните на Ива Кацарска минават в линейката на Спешна помощ, а самата тя е категорична - виждала е всичко. Сега обаче признава, че ситуацията е много различна. През последния месец дава доброволно допълнителни часове на специално разкритата линия, за да помага и по телефона. Отговаря на онези, които в паника се обаждат на диспечерите, без да имат нужда от лекар.

,,Когато има паника, това се усеща, защото чуваме как диша човекът. Ако е със задух, това се разбира дори по телефона'' сподели тя пред Нова телевизия.

След паниката идват депресиите, алармира психотерапевт

От Спешна помощ признават, че всеки втори, обадил се с лека температура и задух, отдава симптомите си на коронавирус. Зад много от случаите обаче се крие добре познатата паник атака. Изолацията, страховете за работата, както и пълната липса на социални контакти водят до всички тези проблеми.

,,Затворете един човек с генерализирано разстройство зад четири стени и той ще отключи всички проблеми на земята. Аз не мисля, че  в момента държавата има възможностите и ресура да погледне и върху този проблем'', смята терапевтът Желяз Андреев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2302 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2020.04.27 | 16:33

2
Изолация? В България!?! Вие навън излизали ли сте?!?! И не, хората не получават паникатакаи заради изолацията, а защото останаха без работа. Получават паник атаки защото не се предприемат каквито и да е адекватни мерки за тези хора. И получават паник атаки, защото никой нещастен драскач, на хранилка при определена партия, не смее да зададе важните въпроси за хората останали без работа!!!
Анонимен

2020.04.27 | 16:27

1
Кой си е луд и ореди короната. Маса млади пред къщи и кабинети на психиатри, минавайки покрай улицата и получаване на резолтати, до тоалетната.. Да пази бог поне младите, на снимката ме е хехе оростено, нещо младо му се иска, както е зейнал, и невролози, любовни истории хехе луд умора няма хехе всички сме хепси луди, едни за пари, други за безпаричие

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини