Д-р Брънзалов: Проблемът с агресията над лекари вече излиза извън системата на здравеопазването

  • 10 февруари 2020 07:44

  • 861
  • 1
Д-р Брънзалов: Проблемът с агресията над лекари вече излиза извън системата на здравеопазването
© Кадър: БТВ

Проблемът с агресията над лекари става много голям и излиза извън системата на здравеопазването. Нещата не само не се подобряват, а се влошават. Това коментира член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в ефира на БТВ.

Думите му са по повод поредния случай на побой над лекар, този път в Сандански. По думите му първият проблем е, че на лекаря, който дежури на работната си място, не се отдава нужното значение той да бъде в кондиция и в нормални условия да осъществява работата си. „Много дълго време е наслагвано в съзнанието на българина, че медицинската помощ е безплатна и че докторът е длъжен“, коментира д-р Николай Брънзалов.

„Постоянно говорим за задължения на лекарите, за работно време, бърза реакция и така нататък, никой обаче не говори какви са задълженията на пациентите“, отбеляза той.

Биха и плюха лекар от Спешното в Сандански

Според него този процес е двустранен, за да се осъществи правилно трябва да има първо доверие между двете страни. Не може да има доверие при агресия, категоричен е лекарят.

„В НРД е упоменато, че можем да отказваме помощ. Това не е прецедент в България. Най-консервативната страна в Европа – Великобритания, отдавна е въвела правилото, че когато пациентът е агресивен спрямо лекаря, се дава сама спешна помощ – никакви допълнителни прегледи“, поясни зам.-председателят на БЛС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
861 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Адолф

2020.02.19 | 00:40

1

Брънзалов , и ти си за бой , алчен боклук !!!

Добави коментар

Водещи новини