Кметът на Сухиндол: За болните в Дома за хора с деменция в Горско Косово се полагат нужните грижи

  • 02 януари 2020 11:49

  • 304
  • 0
Кметът на Сухиндол: За болните в Дома за хора с деменция в Горско Косово се полагат нужните грижи
© Pixabay

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разширение на дома и подобряване на санитарно-битовите условия. Това заяви за БНР кметът Пламен Чернев по повод извънредната проверка в края на миналата година в дома, в резултат на която обмудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев.

Една от констатациите е, че за миналата година в дома са починали 24 човека.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

Близо един милион лева са нужни за разширение и подобряване на дома, коментира Чернев. За смъртните случаи той заяви, че са в резултат на тежкото здравословно състояние на домуващите.

"Високото ниво на смъртност се получава по само един-единствен факт - че хората, които биват настанявани със заповед на АСП по искане на техните роднини, са в почти насипно състояние. Хората са на много години и в много лошо здравословно състояние. Не са скотски условията на живот. Условията на живот са нормални и отговарят на изискванията, които и министерството, и Агенцията за социално подпомагане, са дали за съществуването и работата на този дом. Един голям ремонт за разширение и модернизиране струва десетки хиляди лева, да не казвам над един милион", изтъкна кметът Пламен Чернев. 

Последвайте канала на

Novini.bg
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини