За 15 години: 250 души отново чуват след операция във ВМА

  • 16 декември 2019 11:15

  • 358
  • 0
За 15 години: 250 души отново чуват след операция във ВМА
© ВМА

250 малки и големи пациенти отново чуват след кохлеарна имплантация, направена им във Военномедицинска академия (ВМА). Резултатите отчете професор Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести“, по време на официалното отбелязване на 15-ата годишнина от първата такава интервенция във ВМА.

Лекари, сестри, пациенти и техните близки заедно отбелязаха този празник, който бе уважен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от г-жа Дарина Владова - съветник по благотворителната инициатива на президента на Република България „Българската Коледа“.

15 години от първата кохлеарна имплантация във ВМА

За разлика от всички други или от повечето други оперативни интервенции, при кохлеарната имплантация лекуваш и функцията, лекуваш и тялото. Това е много важно, защото даваш перспектива за цял живот, подчерта професор Цветков и добави: Това са 250 оперирани пациенти. Най-малкият ни е на 9 месеца, а най-възрастният – над 70 години. За тези 15 години ние нямаме неуспешна операция, нямаме усложнения или ако сме имали, те са били минимални и сме ги преодолявали.

Днес нашата клиника е основен център за извършване на тази високотехнологична операция. Няма как да опиша емоцията си като гледам тези младежи – от едни малки деца, които иначе са обречени на много проблеми и ограничения, вече са абсолютно пълноценни, смеят се, говорят, пеят, каза още специалистът.

Осигуряват се близо 3 млн. лв. за медицинска апаратура за ВМА

Той подчерта, че зад тези успехи стои добре обучен и задружен колектив от специалисти, за които тази дейност е кауза. И благодари на ръководството на ВМА за подкрепата при развитието на кохлеарната имплантация. 

Във връзка с празника служителите на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” бяха отличени от началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини