Адвокат: Управляващите се опитват да налагат модела „който има пари ще се лекува, който няма - няма да се лекува“

Ще бъдат ли нарушени правата на хронично болните, ако проектът на Националния рамков договор бъде приет и се реши, че НЗОК ще заплаща не повече от два медикамента за домашно лечение?

Пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация, заяви, че вече се е запознал с проекта за промени в Националния рамков договор.

„Това, което Касата каза, че не би следвало лекари и пациенти да се притесняват, не е вярно. Предложените промени сочат, че хронично болните няма да могат да бъдат лекувани с повече от две лекарства. Това, което за нас наистина представлява проблем, е , че управляващите посредством Касата се опитват да налагат модела „който има пари ще се лекува, който няма - няма да се лекува“, заяви адвокат Дамянов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Болници искат нерегламентирано плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване

Той подчерта, че т.нар. финансиране на НЗОК на практика не е даване на пари: „Това са паричните вноски на българските граждани, които си плащат редовно здравно-осигурителните вноски. Това е насочване на този ресурс, който българският гражданин съвестно плаща от джоба си или работодателят му го заделя и го вкарва в бюджета“.

Според Андрей Дамянов в този си вид Рамковият договор действа против интереса на пациента и на лекуващия го лекар.

„НЗОК ще плати само две или максимум три лекарства за този пациент. Знаем много добре какво е състоянието на българския гражданин в масовата си част – той просто няма да може да си позволи да плати останалите лекарства и на практика няма да може да си позволи да се лекува“, коментира адвокат Дамянов.

Коментари

 1. 2019.12.13 | 09:40

  bezplatnoto zdraveopazvane uvajaemi ne zabraviaite beshe po vreme na komunizamat kogato imashe darjava sega prestapnicite ot grob zatriha tazi darjava i rabotiat na principa [koito ima pari toi poraca muzikata]

  1. 2019.12.13 | 19:12

   10 години безразделно господарува с алчни и невежи хора, които не знаят, кои са най-важните функции на държавата и не познават класическите приоритети при упражняването на властта.

  2. 2019.12.13 | 09:58

   И всичко това с безапелационната подкрепа на БСП, защото най-големите частни болници са на все бивши здравни министри от БСП, които източват здрвната каса. Но вече не се търпи.

 2. 2019.12.13 | 19:05

  Най-важната функция на държавата е здравеопазването, животът на хората. Едва след това са и образование, и сигурност. За да ги има трябват живи хора. А пари за здраве - йок, щом пилеем 3 милиарда за Нероден Петко - морално остарели след 4 години ламарини с криле.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет