Доброволци спасяват детската болница в Трявна

Доброволци спасяват от разруха единствената у нас детска болница за белодробни заболявания в Трявна. Болничното заведение е построено през 1944 г., а земята, на която се намира е дарена от царица Йоанна, която според някои е била инкогнито в района. Тя е дарила своята зестра за закупуването на земята.

Запазени са много от оригиналните елементи на сградата като подовите плочки, но времето е оставило своята следа върху сградата.

Олющени стени и падаща мазилка застрашават живота на малките пациенти. За да съхранят действащото наследство, са се заели доброволци. Идеята е на млада жена, споделена в социалните мрежи и припозната като мисия от добротворците от "Търново Ранс".

Две болници у нас с лиценз за белодробни трансплантации

„Бях много впечатлена от историята на самата сграда, от всичко, което е заложено тук като душа и като планове за бъдещето и решихме, че ние можем да подадем ръка от миналото към бъдещето”, разказва инициаторката Даниела Иванова пред БТВ.

Доброволците пропътували разстоянието с влак и вече са в болницата. Включват се и десетки семейства от Трявна и близки селища.

„Работя като доброволец. Това е много добре, много важно за децата, за болницата и за всички.", казва Лай Тин Тин.

Децата вече са изписани, за да могат да протекат ремонтните дейности. Доброволци ще се грижат и за парковото пространство около болницата, а материалите за ремонта са осигурени от дарители.

"Цялата работа няма да бъде свършена на един път това е ясно, но поне трябва да бъде започнато от някъде да се подържа това място", казва Пламен Геров, съмишленик в „Търново Ранс”.

„Това, което може да се направи с ентусиазъм, ще го направим”, коментира социалният работник Бонка Тихова. Според нея е много важно да бъде направен дренаж и да се отстрани подпочвената вода, която подкопава основите на болницата.Надеждата е ремонтните работи да приключат днес и утре малките пациенти да се завърнат в болницата.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет