Проф. Габровски: Спешната помощ е една постоянна фронтова линия

  • 18 ноември 2019 08:11

  • 326
  • 0
Проф. Габровски: Спешната помощ е една постоянна фронтова линия
© Кадър - БНТ

Има една европрограма със 160 млн. лева и е насочена към всички компоненти на Спешната помощ - от една страна промяна в Спешните центрове, те ще бъдат ремонтирани и въведени в най - висок стандарт, от друга страна - подмяна на превозните средства, и за обучение и квалификация на  колегите. Спешната помощ е една фронтова линия, на която си всеки ден. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски в ефира на БНТ.

Що се отнася до починалото 3-годишно дете, той заяви, че когато е постъпило в "Пирогов" състоянието му вече не е било контролируемо. "Не искам да давам становище по случая, но категорично в "Пирогов" не връщаме болни, вратите са винаги отворени, трябва  да се прегледа всеки пациент, защото от това зависи човешки живот", каза още той. "Пирогов" носи своя кръст и смея да го кажа, че го прави достойно. Тази година работихме в едни граници на комфорт. В момента в Пирогов текат доста ремонти, ние не работим на 100% от капацитета си", заяви още той.

Проф. Николай Габровски: Неврохирургията у нас направи революционен скок

"БЛС твърди, че трябва да се повишават цените на клиничните пътеки, а не обемите. Трябва да се приемат по-малко пациенти. Болниците да могат да получават същите пари за лекуването на  по-малко пациенти, това трябва да окаже влияние върху натовареността на персонала, да има по-малко бумащина, да има по-добро заплащане. В България има два пъти повече хоспитализация от Европа. Пациентите не трябва да се притесняват, това е в интерес на всички - на пациентите, на болниците", каза още той.

Последвайте канала на

Калина Христова
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини