Стволовите клетки на стотици българи бяха преместени в Полша без знанието им

Скандал между родители и банка за стволови клетки се разгаря след фалит на фирмата-майка в Швейцария. Стотици семейства твърдят, че нямат връзка с тъканната банка.

„Бяхме изключени от всякаква комуникация и не знаем какво се случва. Разбираме впоследствие, че стволовите клетки са преместени в Полша, където още повечето от родителите нямат потвърждение, че материалът им е там и че се съхранява”, коментира една от майките Доротея Дачкова, пред БТВ.

Клиентите на фирмата разбрали за проблема през август. Както твърдят самите те – по информационен път, а не от институциите, които трябва да следят ситуацията.

„Дори смея да кажа, че ние информирахме Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за случващото се с фирмата и тъканната банка през август месец. Подадохме сигнал към тях”, разказа Васил Пасев, също родител и клиент на фирмата. Засегнатите от проблема разказаха, че са сезирали и прокуратурата, здравното министерство и Комисията по здравеопазване, с надеждата, че ще бъдат направени законодателни промени.

От ИАМН настояха, че още през юни са предприели необходимите действия, а от фирмата ги уверили, че клиентите са информирани за случая. През август месец въпросната фирма е подала и заявление, че иска да прекрати дейността си. А извършената впоследствие проверка на ИАМН констатирала нарушения. Основното – през 2018 – 2019 г. повечето проби са поставени под карантина, тъй като не са извършени необходимите серологични изследвания.

Директорът на българската фирма Асен Пачежеив настоя, че през юни месец са били изпратени електронни съобщения на клиентите, а нарушенията не са свързани с начина, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.

Коментари

  1. 2019.11.07 | 10:40

    В СИК-аджийската държава има ли нещо да не е"Пунта Мара"!?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет