Защо момче в неравностойно положение остана без социален асистент?

Момче с умствена изостаналост остана без социален асистент, след като пернишката експертна лекарска комисия намали процента му на инвалидност от 98%  на 80% без чужда помощ. От раждането му, до този момент, негов асистент е била майка му. 

Християн е на 18, но според психолозите е на не повече от 7. Съдбата му нанася тежки удари още от дете. На двумесечна възраст го оперираха от сърце и много тежко изкара. Едва го спасиха. Четири месеца се бориха, но ми го върнаха. Оттам се оказа, че има и хидроцефалия, разказва в сутрешния блок на Нова телевизия Татяна Иванова - майка на Християн.

Заради многото заболявания, още от детска възраст получава висока степен на инвалидност - 98%, както и правото на придружител. През целия живот това е майка му.

Той без чужда помощ не може, без мен не може. Говори и ходи, но има си други отклонения: не познава числата, не познава цветовете и сам не може да се управлява, казва още тя.

Всичко се променя миналата година, когато Териториалната лекарска комисия намалява процента му на инвалидност на 80, но по-тежкото е, че му отнемат и правото на придружител.

Бях много разочарована и  казах на лекаря, че ми режат ръцете. Аз не мога да стана утре личен асистент, коментира още майката.

Лекарската комисия препоръчала Християн да започне работа. За мен като родител, той не може да работи. Помага ми в домакинството, но това не е работа, казва още тя.

Коментари

  1. 2019.11.06 | 12:13

    Показателна Част от процъфтяващата държава на гнусната тиква.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет