Управителят на болницата, в която бе забравена жена в скенер за 6 часа: Еми...забравена е

Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което - забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на часове. Близките на възрастната жена дори са започнали да я издирват.

"Лекарката ми заяви, че за 10-15 минути ще мине процедурата, но никой не се появи. Стоях, не можех да се надигна, ръцете ми изтръпнаха. Раменете ми посиняха. Не можех да мръдна. Чух токчета и видях, че светва лампа и започнах да викам, след което служител ме откри. Телефонът ми звънеше през цялото време, но не можех да го вдигна. Никаква човещина - те работят с хора. Никога няма да им простя за това, което причиниха на семейството ми - и съпругът, и дъщеря ми са с диабет, а са се притеснили много", разказа през сълзи потърпевшата Асенка Христова пред камерите на Нова телевизия.

"Еми...забравена е. Качете се горе в скенера и ги попитайте", заяви Ренета Кръстева, управител на МБАЛ-Павликени.

"Един човек съсипа цялата болница. Може да предприема и по-тежки наказания спрямо лаборантката, а именно прекратяване на трудовия договор. Да, това е престъпление и безотговорност. Извинявам се на жената", коментира Кръстева.

Ренгентеновият лаборант - Камелия Христова, забравил пациентката, е в отпуск от седмица.

"Пациентът е можел да стане, жената е заспала", каза съпругът на лаборантката, забравила пациентката в скенера.

„Жената не е била вързана, тъй като скенерът не разполага с такива приспособления. Тя не е била фиксирана със залепващи ленти, тъй като дойде на собствен ход и нямаше нужда от тях, каза още Михайлова.

Възрастната жена беше много разстроена. Тя не знаеше какво се случва, а когато я открих ѝ помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях много уплашена, защото не очаквах да я намеря там. Това не се е случвало никога. Открих я поради простата причина, че имам рутина да проверявам всяка една част от рентгеново отделение”, коментира рентгеновият лаборант Галя Михайлова.

„Ако това, което действително се е случило се докаже, това според закона е злепоставяне. Отговорното лице  е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда или глоба от 100 до 300 лева или пробация”, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Категорично това е престъпление, ако се докажат всички факти в съда. Решението дали да търси персонална отговорност е решение, което пациентката трябва сама да вземе, но пред нея има две възможности  – да търси отговорност както от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение”, сподели тя.

„Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията”, категорична бе Петрова.

Коментари

 1. 2019.10.21 | 00:08

  Много лош материал

 2. 2019.10.20 | 11:23

  ИДИОТСКА ДЪРЖАВА,в която всеки прави каквото си иска,без ред и закони!

 3. 2019.10.19 | 12:42

  Еми.... бабата да е станала, щом е могла да легне сама. Къв идиот трябва да си за да лежиш 6 чада без да помръднеш. Аман от малоумни . Такива хвърлят и пачки през балконите.

  1. 2019.10.19 | 13:03

   ПЕДАЛ!

 4. 2019.10.19 | 12:18

  Не оправдавам лаборантката, но защо пациентката не е станала и излязла от скенера?

  1. 2019.10.19 | 13:02

   Защото е била вързана бе, идиот!

  2. 2019.10.19 | 12:44

   Всеки от ума си тегли...

 5. 2019.10.19 | 12:53

  Медицинското лице е виновно и сега може да си измислят куп лъжи,както винаги и да изкарват пациентите виновни .Груби и безхаберни са , показателно е отношението на управителката.Когато има възрастен пациент му трябва и помощ все пак и уважение .

 6. 2019.10.19 | 10:25

  Еми...после ядете бой и пищите, защото сте покъртително тъпи и жестоки към пациентите.

  1. 2019.10.19 | 12:45

   Е, и пацентите явно не блестят с ум.

 7. 2019.10.19 | 12:28

  Нагло и безочливо поведение на управителката на болницата !!! Я попитайте какво би се случило при подобно нещо в Япония, Германия, Австрия,Англия, САЩ...нахално е да говори гордо и грубо по случая...те са длъжни да обграждат и лекуват болните хора, щом са си избрали тази професия...не работят с дърва в гората !!!!!!!

 8. 2019.10.19 | 12:01

  Ха да видим със какви очи ще искате по високи заплати

 9. 2019.10.19 | 12:00

  На съд до последно

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет