Лекари специализанти излязоха на протест пред здравното министерство

Отново протест в бяло. Този път пред Министерството на здравеопазването излязоха специализанти. Те са недоволни от промени в правилата за специализация.

Протестът е срещу Наредбата за придобиване на специалност, като основният проблем остава липсата на ефективна политика за задържане на младите кадри у нас. Основният проблем е идеята младите лекари да работят три години в лечебно заведение по избор на Министерството на здравеопазването.

Д-р Александър Атанасов специализира педиатрия и е сред лекарите, които подкрепят протеста. През лятото министерството реши, че ще изплаща субсидия на болници с недостиг на кадри и за дефицитни специалности.

Лекарите обаче се задължават след края на обучението си да работят три години в посочени от ведомството лечебни заведения. В противен случай трябва да върнат държавната субсидия.

"Специализацията практически е денонощна работа. Това е труд и да се изисква да се връщат пари за положен труд не знам дори дали чисто юридически е издържан", коментира д-р Атанасов, цитиран от БТВ.

От здравното министерство коментираха, че лекарите не са длъжни да специализират на места, финансирани от държавата, и така не са лишени от правото си на избор.

Остава възможността да постъпят в болници, които сами плащат заплатите на специализантите.

В случай обаче че изберат да се обучават на места, финансирани от държавата по клинични специалности, те ще имат задължение след придобиването на специалност да работят за три години на място, в което е установен недостиг на специалисти, гласи наредбата.

В момента броят на всички специализанти у нас е над 5400. Предложените промени ще засегнат само лекарите, на които им предстои да започнат специализация.

Коментари

  1. 2019.10.10 | 15:03

    "Демокрация", братче - нали за нея се борихме?! Апропо - то и при бай Тошо имаше разпределение, ама онова не беше демократично, `щото беше 5 години...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет