УМБАЛСМ "Пирогов" организира безплатни прегледи за бременни в Световния ден на сърцето

  • 24 септември 2019 11:16

  • 388
  • 0
УМБАЛСМ "Пирогов" организира безплатни прегледи за бременни в Световния ден на сърцето
© Булфото (архив)

Безплатни профилактични прегледи на бременни жени ще проведе МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" на 27 септември. Прегледите ще се извършват в сградата на Медициниски център "Пирогов от 9:00 до 13:00 часа, съобщават от лечебното заведение.

Прегледите са по повод 29 септември - Световен ден на сърцето, с което болницата ще подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България.

Прегледите ще извърши проф. Мария Миланова - началник на Клиниката по кардиология в "Пирогов" и председател на работна група "Сърдечно-съдов риск при жени" към Детско-юношеска гинекология.

Мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество е "Бременност и сърце" - Погрижете се за своето сърце!". Тази година във фокуса са бъдещите майки. Фокусът към бременните жени не е случаен, обяснява проф. Мария Миланова.

Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология. Специалистите напомнят, че сърцето е органът, който по време на бременост претърпява най-сериозни адаптационни промени през нормално протичаща бременост.

Необходимо е бременните жени, които имат желание да се възползват от прегледите да си запишат час предварително.

Последвайте канала на

Novini.bg
388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини