Пациенти от 29 до 98 г. са спасени в кардиологията в Смолян за година

Пациенти от 29 до 98 г. са спасени за едногодишното функциониране на сектора по инвазивна кардиология в МБАЛ-Смолян. Над 1400 пациенти са преминали през сектора досега, като 144 от тях са били с остър инфаркт на миокардата, на които е извършена инвазивна процедура в първи "златен" час, съобщиха от ръководството на болницата на пресконференция по повод една година от работата на сектора по инвазивна кардиология.

МБАЛ-Смолян категорично е за пример сред останалите областни болници, коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

Смъртността в кардиологичното отделение в МБАЛ - Смолян е намаляла наполовина в сравнение с годините преди откриване на центъра по инвазивна кардиология. В сектора намират достъп до навременно и съвременно лечение болни със сърдечно- съдови заболявания, които преди това трябваше да пътуват над 100 км до най-близката болница. При транспортирането им се губеше именно първият "златен" час при случаите с остър инфаркт на миокарда например, уточняват лекари.

С откриването на този сектор 24 часа в денонощието има на разположение инвазивен кардиолог в отделението и по всяко време могат да се извършват инвазивни процедури, обяснява д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ- Смолян, предаде БТА.

Сред преминалите пациенти с инфаркт има и все по-млади хора. Първият пациент, на който е направена инвазивна процедура в сектора е 29-годишна жена. Пациентка на почти столетна възраст- 98 г. е пример, че медиците в Кардиологичното отделение в смолянската болница се равнява със стандартите в развитите страни, където се обръща сериозно внимание и на много възрастните хора. За сърдечно-съдовите заболявания няма възраст, и на 100 г. пациентите могат да получат изключително бърза, неувреждаща и подобряваща качеството на живот процедура, обяснява д-р Николай Илиев, инвазивен кардиолог.

Освен пациенти от цялата Смолянска област, в центъра по инвазивна кардиология пристигат болни със сърдечно-съдови проблеми от София, Пловдив, други райони на страната, дори и от Гърция.

Поставени при едни и същи условия, областните болници в страната показват различни резултати, което е показателно, че мениджмънтът на болницата и стратегията за развитие са изключително важни, посочи д-р Дариткова. Според нея МБАЛ-Смолян е в положителната страна на палитрата от различни болници, докато сред негативните примери са тези в Ловеч и Враца. "Смолян е една от малкото области, в които няма конкурентно частно лечебно заведение и областната болница е стожерът и мястото, където всеки един пациент от областта, включително и туристите от Пампорово, могат да получат своевременна качествена медицинска помощ на високо съвременно ниво", смята депутатът.

От сектора по инвазивна кардиология заявиха, че са в готовност да направят поредица от безплатни профилактични прегледи. Създаването на центъра по инвазивна кардиология в смолянската болница е в резултат на целева субсидия от 1.1 млн. лв., осигурена от Министерството на здравеопазването.

Коментари

  1. 2019.07.09 | 20:11

    Хм......?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Болници

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет