Заради специализация пациенти остават без лични лекари

  • 20 май 2019 07:34

  • 668
  • 0
Заради специализация пациенти остават без лични лекари
© Кадър: БНТ

Народното събрание удължи с четири години срока за получаване на специалност "Обща медицина" за общопрактикуващи лекари. Причината за това е, че 658 практики за индивидуална първична медицинска помощ и около 103 лекари в групови практики не са успели да придобият тази специалност. По този начин лекари с дълъг стаж в професията са принудени да изоставят пациентите си по места, за да могат да получат въпросната специалност. 

,,Смятам, че това решение на Народното събрание да удължи с 4 години срока само показва доколко в България не достигат общопрактикуващите лекари'', заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Николай Брънзалов от Асоциацията на общопрактикуващите лекари в България.

,,Държавата трябва да започне да провежда смислена политика. Защото нашата средна възраст е доста напреднала, така че едва ли картинката след 5 години ще е по-различна. А тази специализация е важна, защото лекарската професия винаги изисква усъвършенстване. В момента по-възрастните колеги използват практики, които не са актуални от около 15 години'', разясни д-р Брънзалов и допълни, че в Европа всеки един личен лекар трябва да издържи подобни модули.

,,България е оголена от общопрактикуващи лекари, те са наистина много малко, като 25% от тях са в пенсионна възраст. А и в крайна сметка България не е само София'', завърши д-р Брънзалов

Последвайте канала на

Novini.bg
668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини