Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер

  • 16 май 2019 12:54

  • 4905
  • 1
Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер
© Pixabay

Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер, каза в националния пресклуб на БТА акад. Лъчезар Трайков, невролог в Александровската болница. С напредването на възрастта зачестяват деменциите, като всеки трети над 80-годишна възраст е с някаква форма на деменция, допълни той.

Артериалната хипертония зачестява с напредването на възрастта, но започва на млади години, а липсата на контрол тогава може да доведе до сериозни усложнения в по-късна възраст, каза кардиологът проф. Йото Йотов. По думите му половината от хипертониците не контролират стойностите на кръвното си налягане.

Хипертонията е втората по честота причина след диабета за поява на хронична бъбречна болест, каза нефрологът проф. Борис Богов. По думите му 10 на сто от българите страдат от хронична бъбречна болест, като при всеки трети причината за появата й е било високото кръвно налягане.

Над 20 хиляди българи умират всяка година поради състояния, свързани с артериална хипертония - сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност, каза кардиологът проф. Арман Постаджиян.

Честотата на детската хипертония ще се повишава заради наднорменото тегло и затлъстяването сред децата, прогнозира проф. Йотов. Той припомни, че почти всяко трето българско дете е с наднормено тегло, а 10 процента от децата страдат от затлъстяване. Повишаването на кръвното налягане сред децата се дължи на повишения калориен внос, на ниската физическа активност и на напрягането на очите заради дългото застояване пред екрани.

По повод на Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, на открити обществени места в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Хасково, Сливен и Велико Търново ще се извършват безплатни консултации и измерване на кръвното налягане.

Последвайте канала на

БТА
4905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.16 | 13:55

1

А стресът при децата на кое място е?? А това че то присъства на караниците между родители често затова защото нямат пари да му купят облекло обувки и качествена храна а трябва да купуват евтина и намалена но некачествена храна ???
Направете удостоено заплащане за всички за да могат да се хранят здравословно децата а не да им давате мухлясали сандвичи и плодове в училищата

Добави коментар

Водещи новини