Директорът на центъра по наркомании: Прозира личностов подход по отношение на съдбата на центъра

  • 09 май 2019 08:16

  • 587
  • 1
Директорът на центъра по наркомании: Прозира личностов подход по отношение на съдбата на центъра
© Кадър: БТВ

Националният център по наркомании в столицата няма да бъде ликвидиран, а ще стане част от по-голяма структура, която се занимава с проблемите на общественото здраве. По този начин от здравното министерство обясниха проекта за правителствено постановление, който предизвика много реакции и коментари през последните дни.

Появиха се твърдения обаче, че държавата обръща гръб на зависимите заради материален интерес към парцела, където се помещава центъра или даже че случващото се е вендета срещу успешната метадонова програма.

Директорът на центъра д-р Пламен Попов заяви, че прозира личностов, а не професионален подход по отношение на съдбата на центъра.

„Злоупотребява се с такава болна за обществото тема”, категорична обаче беше зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, предаде БТВ. Тя увери, че метадоновата програма няма да бъде засегната, а също така и няма да бъде закрита единствената у нас лаборатория, която следи динамиката на заразяване с ХИВ и хепатит сред зависимите. Всички специални звена ще минат към Националния център за обществено здраве и анализи. „За първи път в управленската програма, проблемите с наркозависимите са изведени като един от водещите проблеми на управлението. През последната година ние не можем да получим тази компетентност и това ниво на участие от националния център и е необходимо да привличаме външни експерти”, коментира Йорданова.

За проблеми в центъра сподели и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който посочи, че следи темата от години и наскоро отново е обсъждал ситуацията с експерти.Д-р Попов призна, че след предходния опит за закриване на центъра са напуснали много специалисти, а привличането на млади кадри е затруднено от „безкрайно ниското ниво на заплащане”.

Желяз Турлаков от Терапевтична общност „Ново начало” коментира, че ако наистина се говори за преструктуриране на центъра, а не за закриване, това може да бъде и добър вариант: „Крайно време е този проблем да бъде разглеждан с останалите проблеми на общественото здраве”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
587 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.05.09 | 10:55

1

Някой е хвърлил око на терена. Скоро може да изникне едно СПА. Топла вода от извора "три кладенеца" (юч бунар),цяло каре свободно,Само сградата им пречи,и параклис.

Добави коментар

Водещи новини