Работна група иска от МЗ информация за цените, на които болниците са купували лекарствата

  • 29 февруари 2012 17:56

  • 530
  • 0
Работна група иска от МЗ информация за цените, на които болниците са купували лекарствата
© Булфото

Работна група, която днес е била свикана на заседание в Министерството на здравеопазването е изискала от ведомството да й предостви информация за цените, на които болниците са купували лекарства след децентрализацията на търговете, както и да се събере информация за цените на лекарствата в останалите държави от Европейския съюз. Това каза за БТА Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз след края на срещата.

Той уточни, че става въпрос за цените на лекарствата, заплащани от МЗ, от болниците и от Националната здравноосигурителна каса с публични средства. МЗ трябва да предостави информация за най-ниските и най-високите цени, на които болниците са купували лекарствата чрез търговете и те да се сравнят с цените, на които МЗ ги е купувало през 2010 год., когато търгът беше централизиран, каза друг участник в работната група, пожелал анонимност. Целта е да се разбере дали има разлика в цените и ако има да се направи анализ откъде произтича тя.

Анализ на цените на лекарствата ще бъде направен, след като получим всички тези данни, уточни Ненчев. По думите му, настоящият момент е много ранен етап, за да се каже какъв е механизмът за намаляване на цените на лекарствата. На срещата на работната група министърът на здравеопазването Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование не присъства, допълни Ненчев.

Последвайте канала на

БТА
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини