Фелдшерите излизат на протест. Ето какви са исканията им

  • 13 февруари 2019 08:04

  • 597
  • 0
Фелдшерите излизат на протест. Ето какви са исканията им
© Pixabay

Пореден проблем в сферата на българското здравеопазване. Фелдшерите у нас готвят протест на 1 март, а ябълка на раздора се оказва членството им в Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Лекарските асистенти настояват за независимост.

"На нас никога не ни е помагало това, че сме в Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Напротив - изключително много ни е пречило в години. Това е организация на съсловие, което е към медицинското образование. Там са всички професионалисти по здравни грижи - 12 професии. Не може да сме в тази каша от професии, защото губим идентичност", обясни в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на фелдшерите Александър Александров.

Основният проблем е липсата на професионална съсловна организация на фелдшерите, подчерта той. А исканията са за гарантирана квалификация, продължаващо обучение на лекарските асистенти и кариерно развитие.

Александров обяви, че основната фелдшерска заплата варира между 600 и 700 лева. И настоя, че интересите на фелдшерите не са защитени никъде. По думите му в тази Асоциация се защитават правата на медицинските сестри. Александров не скри, че има противоречия между различните професии, обединени под шапката на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

"Лекарските асистенти са около 3000 човека. Би могло бройката да се подобри много повече. В началото на демократичните проблеми бяхме около 7000. Фелдшер е първото медицинско образование, което се получава в България, погледнато исторически", каза още Александров.

Той е на мнение, че никой не може да понесе политическата отговорност да бъде извоювано отделяне на фелдшерите в професионална съсловна организация. Фелдшерите са готови на протести пред лечебните заведения, а най-големият протест ще бъде пред Министерския съвет. Те обаче няма да стигат до крайности, обръщайки гръб на пациентите.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини