Нашите услуги не са чак толкова скъпи, обявиха от Сдружението на зъболекарите (видео)

12 февруари 2019 10:53

Нашите услуги не са чак толкова скъпи, обявиха от Сдружението на зъболекарите (видео)
© Novini.bg
1265 5

Цените на зъболекарските услуги в България не са високи. Те са ниски, както са ниски доходите на българските зъболекари. Главният проблем в нашата държава е ниският стандарт и липсата на финансови възможности. Знаете, в България броят на унижените и оскърбените е прекалено висок. Това заяви на пресконференция пред медиите проф. д-р Христо Кисов от Българската академия по естетична стоматология, предаде репортер на Novini.bg.

,,Нашата професия не създава много проблеми на държавата и обществото и може би поради това не присъства дотолкова в обсега на медиите. Тогава нашите проблеми щяха да бъдат по-често решавани'', посочи той.

,,Не може в България една коронка да струва 10 пъти от най-ниската цена в САЩ. Има едно незачитане на професията ни, както и ограничаване, защото при нас има само две клинични пътеки. Едната е за вадене на зъб, а другата за поставяне на пломба'', каза Кисов.

,,За мен тази награда е много важна и с радост я приемам. Относно цените на зъболечението у нас, бих казала, че е скъпо, защото влагаме средства в скъпа апаратура, за да осигуряваме най-доброто лечение на нашите пациенти'', заяви от своя страна д-р Хрисима Начева, която бе избрана от Сдружението за "Зъболекар на годината".

Зъболекарите са единодушни, че средствата за дентални дейности не са достатъчни, както и че цената на една метало-керамична пломба е ниска. Според тях средната ѝ цена сега е 150 лв., но никой не отчитал инвестицията в обучение, апаратура и качеството на услугата.

,,Държавата насърчава загубата на зъби, а не запазването им'', каза д-р Георги Цалов, член на сдружението. Според него хората, преговарящи със Здравната каса всяка година за рамковия договор за дентални дейности, всъщност не работят с нея.

,,Има трайна тенденция за скрита безработица сред съсловието'', допълни още проф. Кисов. По думите му зъболекарите в България са много и направи сравнение с Австрия, където те са два пъти по-малко. Той посочи, че на един зъболекар в България се падат под 800 пациенти.

Владимир Василев
1265 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Анонимен

2019.11.07 | 11:26

5

А защо не направите сравнение и с таксите за обучение на зъболекари в България и в САЩ? Колко струва, за да завършиш дентална медицина в САЩ?

мама

2019.02.12 | 13:09

4

Как не ви е срам .
Толкова скъпи услуги за нищо работа няма по света
Почти всички хора ходят без зъби заради вас

Борец против фашизма (и капитализма)

2019.02.12 | 13:01

3

Вашите ли, услуги, не са най-скъпи, мамка ви !

Арсен

2019.02.12 | 11:34

2

Мърши.

Боби

2019.02.12 | 11:18

1

Как не вие срам!

Добави коментар

Водещи новини