Бум на медицинския туризъм в Русия

Нараства броят на чужденците, посещаващи Русия, за да се лекуват. Това съобщава Ройтерс, позовайки се на данни на една от най-големите мрежи от частни клиники в руската федерация.

,,Забелязали сме засилващ се интерес към руската медицина сред населението на държавите в ОНД (Общност на независимите държави) и извън тях'', споделя Алла Кануникова, маркетингов директор в една от клиниките. Тя добави също, че центровете в мрежата работят с милиони случаи на година – само 5%, от които са чужденци, но бройката се увеличава.

Според информацията повечето пациенти са от Китай и се интересуват основно от оплождане инвитро и ортопедични услуги. Освен китайски граждани, хора от Германия, България и други страни също търсят да се лекуват в Русия.

Официалната статистика сочи, че „медицинските пътешественици” допринасят за руската иконимика с 13 милиарда рубли (200 милиона долара) годишно. Въпреки това бюрокрацията и трудности при получаването на виза все още се явяват пречки пред развитието на тези сфера, информира Нова телевизия.

Медицинският туризъм в Русия нараства през последните години. През 2017 г. около 110 000 чужденци са посетили руските медицински центрове, докато данните за 2016 г. сочат бройка от 86 000. Същата година се наблюдава ръст от 50%, като потребителите се интересуват основно от  дентални услуги, репродуктивна мецина, ортопедия и мозъчна хирургия.

Коментари

  1. 2019.02.11 | 12:41

    Сигурно туристите са от България. Здравеопазването в благоденстващата ни страна ги плаши.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет