Душков: Възможно е несправедливо разпределение на парите в бюджетите на болниците

  • 29 февруари 2012 10:20

  • 690
  • 0
Душков: Възможно е несправедливо разпределение на парите в бюджетите на болниците
©

"Възможно е да има несправедливо разпределение на парите в бюджетите на болниците."

Това каза в предаването "Преди всички" д-р Евгени Душков, член на Надзорния съвет на Здравната каса. В крайна сметка след едно доста тежко заседание, на моменти скандално стигащо до гротеска може би, се гласуваха бюджетите, предложени ни от комисията, специално създадена с тази цел. Прогнозни бюджети вече има, с това допълнение, че единствено аз не подкрепих тези бюджети, коментира той.

Д-р Душков заяви, че не е съгласен с методиката на Касата за определянето на прогнозните бюджети. Според него е необходимо да се плаща на болниците за реално извършена дейност.

Има болници, за които не е ясно дали имат необходимите структури да извършват клиничните пътеки, дали имат необходимия брой анестезиолози, дали отговарят на съответното ниво да извършват съответната оперативна дейност. Във връзка с това аз го поставих и в петък пред министъра и вчера на Надзорния съвет – да се изиска и да се направи проверка на тези болнични структури, които не отговарят на издадения им документ от министерството. Може би към дадения момент да са имали хората и структурите, но след това да ги нямат. И ние подписваме договори и даваме един бюджет, вероятно те ще ги усвоят по други клинични пътеки, но не и по тези, за които в момента са ни представили някакви разчети, защото там видяхме някакви такива уникални операции, че ще се правят по някои малки болнички, че просто човек се хваща за главата и се чуди България как е осеяна със супер специалисти, каза д-р Душков.

Той добави още, че Надзорът на Здравната каса е отхвърлил предложението му да се гласува аванс за лечебните заведения, с който да покрият разходите си в първите месеци на годината.

Последвайте канала на

Десислава Станева
690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини